Livre
Néerlandais

Klaaglied om Agnes

Marnix Gijsen (auteur), Harold Polis (éditeur intellectuel)
Een jongeman wordt gelouterd door de plotselinge dood van zijn geliefde en door de wantoestanden in de kazerne waar hij zijn dienstplicht vervult.
Sujet
Dood, Jeugdliefde
Titre
Klaaglied om Agnes / Marnix Gijsen ; bezorgd door Harold Polis
Auteur
Marnix Gijsen
Éditeur intellectuel
Harold Polis
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 1999 | Autres éditions
214 p.
ISBN
90-388-2727-X

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 40 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires


Gijsens autobiografische en tragische liefdesverhaal Klaaglied om Agnes is jarenlang een klassieker in het onderwijs geweest, vanwege de beperkte omvang en het toegankelijke verhaal. De eerste druk verscheen in 1951 bij A.A.M. Stols. Harold Polis vergeleek de verschillende uitgaven en stelde een definitieve leeseditie samen op basis van de zestiende druk uit 1977, die hij flink verantwoordt. In een nawoord licht hij zoveel mogelijk de feiten toe die ten grondslag liggen aan deze roman en citeert uit de briefwisseling tussen Maria Rooman (Agnes) en Jan Albert Goris (Marnix Gijsen). Hij belicht ook Gijsen activistische en journalistieke activiteiten. Vooral deze laatste spelen in Klaaglied om Agnes een belangrijke rol. Zijn redactiewerk bij De Banier en zijn avonturen bij het leger zorgen voor de komische noot, voor het cynisme dat zo kenmerkend is bij Gijsen. Het verhaal over zijn ontmoeting met Agnes, de ontluikende liefde en de idyllische uitstapjes zijn dan weer ro…Lire la suite
Een Vlaamse jongen wordt in de jaren twintig verliefd op een meisje, Agnes. Een kuise liefde ontstaat. Hij werkt eerst op een kantoor, later vervult hij zijn dienstplicht. De liefde voor Agnes houdt hem daarbij op de been. Zijn geliefde sterft dan echter aan tuberculose. Op bijna zakelijke, maar ook ironische wijze hekelt Gijsen tussendoor ambtenarij, kerk en militaire dienst. In het uitvoerige en geïllustreerde nawoord wordt de vergelijking tussen de romanfiguur Agnes en de jeugdliefde van Gijsen Maria Rooman gemaakt. Op het eind volgt een gedegen tekstverantwoording. Deze zeer fraai verzorgde uitgave laat een jeugdliefde zien in omstandigheden die niet meer van deze tijd zijn. Toch is het autobiografisch getinte relaas een van de beste en meest gelezen boeken van de Vlaamse schrijver (1899-1984). Het boek heeft een linnen omslag met op voorop een fotomedaillon van Agnes en achterop een van Gijsen. Normale druk.

À propos de Marnix Gijsen

Marnix Gijsen (Anvers, 20 octobre 1899 – Lubbeek, 29 septembre 1984) était un écrivain flamand belge. Son nom réel était Jan-Albert Goris. Son pseudonyme pointe vers Philippe de Marnix et le nom de famille de sa mère, Gijsen.

Bibliographie (œuvres en français)

  • Marnix Gijsen: Œuvres. Anvers, Manteau, 1984. (ISBN 9022309827)
  • Marnix Gijsen: Télémaque au village. Paris, Éditions Universitaires, 1969
  • Marnix Gijsen: Poèmes. Trad. par Henry Fagne. Bruxelles, 1968
  • Marnix Gijsen: Le cœur des États-Unis. Trad. par Stéphanie Chandler. Coutrai, 1933

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque