Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Alleen nog een God kan ons redden : Der Spiegel in gesprek met Martin Heidegger

Martin Heidegger (auteur), Jacques De Visscher (auteur de l'introduction)

Alleen nog een God kan ons redden : Der Spiegel in gesprek met Martin Heidegger

Dans la série:
Interview uit 1966 met de Duitse filosoof (1889-1976) over diens nationaal-socialistische sympathiee͏̈n in de jaren dertig en veertig.
Titre
Alleen nog een God kan ons redden : Der Spiegel in gesprek met Martin Heidegger
Auteur
Martin Heidegger
Auteur de l'introduction
Jacques De Visscher
Langue
Néerlandais
Titre original
Spiegel-Gesprach mit Martin Heidegger
Éditeur
Kampen: Klement, 2002
67 p.
Note
Ondertitel op omslag : Heidegger in gesprek met Der Spiegel
ISBN
90-289-3210-0 (paperback) 90-77070-17-6 (paperback)
Placing suggestion
157.3 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 14 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In 1966 stond Heidegger eindelijk en uitzonderlijk een interview toe met enkele leden van de redactie van de gezaghebbende Duitse krant 'Der Spiegel'. Echter op één voorwaarde: het mocht pas postuum worden gepubliceerd. Niet omdat Heideggers denken zo provocerend was, neen, veeleer omdat het hoofdzakelijk zijn oorlogsverleden zou betreffen. In 1933-'34 was Heidegger immers rector van de universiteit van Freiburg... een nazi-rector. Na de oorlog heeft men Heidegger alle onderwijsbevoegdheid afgenomen, nadat hij kalm en volgens sommigen vaag geantwoord had op de stereotiepe ondervraging van de ad hoc-tribunalen. Pas met een essay in antwoord op een vraag van zijn Franse bewonderaar Jean Baufret, later gepubliceerd als Über den Humanismus, treedt hij terug in het Europese intellectuele voetlicht. Velen echter gaan zich ergeren aan zijn weerbarstig zwijgen over het hele nazi-gebeuren en zijn rol daarin.

Dit interview zal hen amper hebben bedaard. Nauwgezet deze keer beantwoo…Lire la suite
Martin Heidegger is één van de bekendste filosofen geweest in de vorige eeuw. Het was opvallend dat hij zich als rector van de universiteit in Freuberg aansloot bij de nazi-partij; hij bleef lid tot 1945. Het werkte bevreemding dat juist hij dit deed. Enkele dagen na zijn dood in 1976 verscheen in het blad 'Der Spiegel' een uitvoerig vraaggesprek dat tien jaar eerder bij hem thuis was gehouden. Het mocht pas na zijn overlijden worden gepubliceerd. Deze tekst is nu opnieuw verschenen. Heidegger legt verantwoording af van zijn houding in de jaren dertig. Bij het verschijnen was er grote belangstelling voor dit interview. Het sloeg in als een bom. Het wekte bewondering op, maar ook scherpe afwijzing. Vooral de reactie van zijn (joodse) vriendin Hannah Arendt maakte indruk. In het gesprek is de uitspraak van Heidegger 'Alleen nog een God kan ons redden' beroemd geworden. In deze nieuwe uitgave van het artikel schrijft Jacques De Visscher een inleiding die zeer verhelderend is. Een fascine…Lire la suite

À propos de Martin Heidegger

Suggestions