Een Oostenrijks musicoloog en kenner van de Arabische wereld kijkt terug op zijn leven, nadat hij te horen krijgt dat hij zwaar ziek is. Een roman over het Verre Oosten, reizen en de angst voor de dood.
Titre
Kompas
Auteur
Mathias Enard 1972-
Traducteur
Katrien Vandenberghe
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Boussole
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2016
447 p.
ISBN
9789029506564 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het noorden kwijt

Het hoofdpersonage van Kompas is het noorden kwijt. Franz Ritter heeft een ziekte onder de leden en ligt daar letterlijk wakker van. Tijdens een slapeloze nacht denkt de Weense musicoloog terug aan zijn twee grote liefdes: de Oriënt en Sarah, allebei even exuberant en ongrijpbaar.

Het dolgedraaide kompas uit de titel wijst naar Beiroet, Istanbul, Teheran, Damascus, Aleppo en Palmyra, in de voetsporen van talloze beroemde oriëntalisten, archeologen en antropologen, schrijvers en componisten. Vooral de vrouwelijke avonturiersters stelen de show. De excentrieke Lady Stanhope bijvoorbeeld, of de Zwitserse Annemarie Schwarzenbach. En de Baskische Marga d'Andurain, die als eerste vrouw naar Mekka wilde en in de baai van Tanger met een betonblok aan haar voeten aan haar einde kwam. De eeuwenoude liefdesgeschiedenis tussen Morgen- en Avondland wordt fel aangezet, om de hedendaagse gruwelen, het fanatisme en het geweld te doen vergeten. En passant worden een paar hardnekkige oriëntalistische clichés de wereld uit geholpen. In deze duizelingwekkende encyclopedische roman worden tonnen geleerdheid over de lezer uitgestort. Je zou voor minder van koers raken, maar deze hypnotische woordenstroom blijft niettemin boeien tot …Lire la suite

Geplaagd door gezondheidsklachten en een slapeloze nacht dringen zich wolken herinneringen en wanen op aan Franz Ritter, oriëntalist en musicoloog. Een dwaaltocht door de tijd, door cultuur en wetenschap, door Europa en Azië, langs visioenen en obsessies. Over zijn band met zijn filosofische hartsvriendin Sarah, altijd onderweg, maar ook over de universitaire en diplomatieke pedanterieën, de artistieke oriëntatie en verwantschap van dezen en genen, zijn eigen muzikale voorkeuren en hang naar opium, de rampzalige neergang in het Midden-Oosten, de verkrachting van erfgoed en idealen met als sturend grondidee de inmiddels hortende, stokkende kruisbestuiving tussen oost en west. Dat alles, groot en klein, blijft maar rondtollen om dan overdonderend uit te groeien tot een monumentaal intellectueel en melancholiek raamwerk. Wat dan weer een erudiete lezer met een scherp richtingsgevoel veronderstelt. Een veelzeggende tendensroman, bekroond met de Prix Goncourt 2015. En zo verbeeldt Enard (1…Lire la suite

À propos de Mathias Enard

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Mathias Énard, né le 11 janvier 1972 à Niort, est un écrivain et traducteur français, prix Goncourt 2015 pour son roman Boussole.

Biographie

Mathias Énard, après une formation à l'École du Louvre, suit des études d’arabe et de persan à l'INALCO. Après de longs séjours au Moyen-Orient, il s’installe en 2000 à Barcelone. Il y anime plusieurs revues culturelles. Il traduit deux ouvrages, l'un du persan, et l'autre de l'arabe. Il participe aussi au comité de rédaction de la revue Inculte à Paris et, en 2010, il enseigne l'arabe à l'université autonome de Barcelone.

La Perfection du tir, son premier ouvrage, paraît en 2003, roman narratif d'un tireur embusqué durant une guerre civile — d'un pays non évoqué, mais qui pourrait être le Liban — et son obsession de la mort :

« Je ne savais plus si j'ét…En lire plus sur Wikipedia