Een alien komt naar de aarde om een belangrijke wetenschappelijke doorbraak te voorkomen en de mensheid de mogelijkheid om naar de sterren te reizen te ontnemen; gaandeweg leert hij de mensen beter kennen.
Titre
De wezens
Auteur
Matt Haig 1975-
Traducteur
Monique Ter Berg
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The humans
Éditeur
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2017 | Autres éditions
317 p.
ISBN
9789048838042 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De wezens

Eerste zin. Lezers, ik weet dat sommigen van jullie ervan overtuigd zijn dat de mens enkel een mythisch wezen is, maar ik ben hier om te verklaren dat ze echt bestaan.

Gerard Walschap wist het al: de mens, ge kunt daar niet aan uit. Zeker als je een alien bent die een geheime opdracht op aarde moet vervullen, en niet begrijpt dat je daarvoor best kleren aantrekt. Maakt niet uit dat je het lichaam van de bekende wiskundeprofessor Andrew Martin hebt gekaapt, naaktlopers belanden in de cel en het gesticht. Een welwillende psychiater en een bezorgde vrouw later kan de kopie van Martin aan zijn taak beginnen: alle sporen van Martins onderzoek naar priemgetallen wissen, want dat zou blijkbaar de ondergang van alle leven in het heelal in gang zetten. Tussendoor leert Martin de mens beter kennen en wat hij eerst beschouwt als een domme, moorddadige soort, leert hij gaandeweg appreciëren als een sociaal wezen dat op liefde teert.

Op zich een leuk uitgangspunt – hoewel het grotendeels samenvalt met de insteek van de reeks Third Rock from the Sun – en Haig gaat er enthousiast mee aan de slag, maar al sne…Lire la suite

In deze ontroerende SF-roman komt een alien naar de aarde om een belangrijke wetenschappelijke doorbraak te voorkomen en zo de mensheid de mogelijkheid naar de sterren te reizen te ontnemen. Hij neemt het lichaam over van de wetenschapper die de ontdekking heeft gedaan, maar dit nog niet wereldkundig heeft gemaakt. Het verhaal is in principe het verslag van de alien en hoe hij langzaam de mensen begint te begrijpen en te waarderen. Zijn observaties zijn vaak komisch. Het verhaal wordt in korte hoofdstukken verteld in een luchtige stijl. Hoewel een beetje sentimenteel en met een voorspelbaar, klef einde is dit toch een amusant boek dat ook de niet-SF liefhebbers zal aanspreken omdat het niet om technologie gaat, maar over wat het is een mens te zijn. Het verhaal komt dan ook meer literair dan SF over, en komt tot een afronding. Kleine druk. De Britse auteur (1975) publiceerde onder andere non-fictie, verscheidene jeugdboeken en een autobiografische roman.

À propos de Matt Haig

Matt Haig, né le 3 juillet 1975 à Sheffield,,, est un romancier et journaliste britannique.

Biographie

Matt Haig grandit à Newark-on-Trent dans les Midlands-de-l'Est en Angleterre. Il fait des études de lettres et d'histoire à l'université de Hull, puis obtient un diplôme de master à l'université de Leeds,. Rester en vie, son œuvre autobiographique, fut numéro un sur la liste du Sunday Times et a été publié dans 24 pays. Benedict Cumberbatch jouera le rôle principal dans l'adaptation filmographique par Studiocanal de How to Stop Time, l'histoire d'un homme qui paraît avoir 40 ans alors qu'il en a 400. Studiocanal adaptera également Un garçon nommé Noël, la « véritable histoire » du Pè…En lire plus sur Wikipedia