Livre
Néerlandais

Dit is Kikker

Max Velthuijs (auteur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Bundel met drie verhalen over de beroemde Kikker en zijn vrienden. Prentenboek met kleurrijke aquarellen. Vanaf ca. 4 jaar.
Contient
Titre
Dit is Kikker
Auteur
Max Velthuijs
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2004 | Autres éditions
89 p. : ill.
ISBN
90-258-4073-6
Placing suggestion
Vriendschap (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 49 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Kikker is uniek en toch kan iedereen er zich in herkennen. Over Kikker schrijft zijn schepper, Max Velthuijs: "Bestaat Kikker echt? Ja zeker, Kikker dat ben ik zelf. Hij bestaat in mijn fantasie en hij kan alles doen wat ik bedenk. Als ik zin heb om te zwemmen, dan schilder ik een heleboel blauw en Kikker duikt erin. En als ik denk: Zo is het genoeg, dan schilder ik een mooi landschap met heuvels en een blauwe lucht en geniet Kikker van de warme zon."

Met Kikker en zijn vrienden Varkentje, Eend, Haas en Rat veroverde Velthuijs zich een plaats tussen de grootste prentenboekenmakers.

In deze luxueuze uitgave met linnen band zijn drie van de tot nu toe elf verhalen over Kikker en zijn vrienden gebundeld. Mijn persoonlijke favoriet is Kikker en het Vogeltje. Tegenwoordig zijn er al heel wat prentenboeken over het thema dood maar geen enkel kan wedijveren met de trefzekerheid van dit boek waarin geen woord te veel staat en elk woord precies staat waar het hoort. Als Kikker a…Lire la suite
Mooi uitgegeven bundel met drie eerder apart verschenen verhalen over de wereldberoemde Kikker. In 'Kikker is verliefd'* weet hij niet hoe hij de liefdste eend van de wereld duidelijk moet maken dat hij verliefd op haar is. In 'Kikker en het vogeltje'** begraaft hij samen met zijn vrienden een dood vogeltje en gaat over tot de orde van de dag. In 'Kikker en een heel bijzondere dag'*** heeft Haas hem beloofd dat het vandaag een heel bijzondere dag wordt, maar Kikker kan er niet achter komen waarom dan wel. De met waterverf geschilderde illustraties zijn helder van kleur en meestal voorzien van een breed kader in aangepaste kleuren. Er is veel op te zien en te benoemen terwijl de illustratie toch overzichtelijk blijft voor jonge lezers die het verhaal zo na kunnen vertellen. Onder de illustraties staan drie tot zes regels tekst in een vrij klein lettertype met soms lange woorden en pittige woordkeus (b.v. voor de gek houden, geschiedenis)). Kinderen identificeren zich met Kikker; ze st…Lire la suite

Dit is Kikker

In de verhalen uit deze bundel waarin drie Kikker-klassiekers verzameld zitten, staan de gevoelens van Kikker centraal. In 'Kikker is verliefd' voelt Kikker zich vreemd. Is het geluk of is het eerder droefheid? Zelf raakt hij er niet wijs uit. Maar zoals vaker weet Haas wel zijn gevoel een naam te geven. Kikker is gewoon verliefd, verliefd op Eend.
Het tweede verhaal, 'Kikker en het dode vogeltje', confronteert de lezer op subtiele wijze met de dood. Wanneer Kikker op een dag een vogeltje op de grond vindt, vraagt hij raad aan Eend en Haas. Eend meent dat het vogeltje slaapt. Maar Haas ontdekt dat het dood is. Op hun eigen manier begraven ze samen het vogeltje.
Het derde verhaal begint met de gedachte van Kikker dat dit een bijzondere dag zal worden. Haas heeft het hem gisteren immers gezegd. Wat er zo bijzonder wordt, kan Kikker zelf niet ontdekken. Zijn vrienden Rat, Varkentje en Eend evenmin. Dus trekt hij maar weer naar huis. Daar wacht hem een verrassing, die de dag p…Lire la suite

À propos de Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Image by Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs, né à La Haye le 22 mai 1923 et mort à La Haye le 25 janvier 2005, est un auteur et illustrateur néerlandais de livres pour enfants.

Max Velthuis, après une carrière commencée dans la publicité, illustre ses premiers livres pour enfants à partir de 1962. Il connaît une renommée internationale avec les histoires de Petit-Bond, une grenouille qui se pose des questions sur la vie. Petit-Bond est amoureux, le premier livre de cette série publié pour la première fois en 1989, a été traduit dans plus de 50 langues.

Œuvres

  • Petit-Bond est amoureux, L'École des loisirs, Lutin poche, 1989
  • Le Chef-d'œuvre de crocodile, L'École des Loisirs, Pastel, 1991
  • La Découverte de Petit-Bond, Pastel…En lire plus sur Wikipedia