Livre
Néerlandais

Klem

Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Tijdens een schoolreis naar Vlieland vindt men een leerling gewurgd in de duinen. Wie heeft het gedaan? Bijna iedereen lijkt een motief te hebben. Het slechte weer houdt de groep vast op het eiland. Vriendschappen komen onder druk te staan en het verblijf wordt een hel.
Titre
Klem
Auteur
Mel Wallis De Vries
Langue
Néerlandais
Édition
3
Éditeur
Utrecht: De Fontein, 2013 | Autres éditions
269 p.
ISBN
9789026133435 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De klas 5 Atheneum gaat op schooltrip naar Vlieland. De storm en hevige wind voorspellen niet veel goeds tijdens de reis. Al tijdens de eerste nacht gaat het mis. Een leerling wordt vermoord en er zijn veel verdachten. Iedereen lijkt wel een motief te hebben gehad, en niemand rouwt echt om het slachtoffer. Daarbij komt dat de moord niet het enige geheim is dat moet worden bewaard.
In deze whodunit verandert elk hoofdstuk van perspectief. Op een paar uitzonderingen na zijn een tiental personages allemaal mogelijke moordenaars. Mel Wallis de Vries toont ons de mogelijke motieven en veel gevoelens van schuld en twijfel, hoewel er maar één moordenaar is. In elke verteller zoek je een mogelijke misdadiger. De personages zijn behalve slecht ook vlak, zij worden enkel gekenmerkt door hun voornaamste eigenschap (verlegen, pestkop, buitenbeentje…). Slechts één personage weet aan het einde van het boek te verrassen. 
Klem moet het hebben van zijn spanning en die is er zeker, i…Lire la suite
Tijdens een verblijf met de hele klas (5 atheneum) op Vlieland wordt een van de leerlingen vermoord. In de ik-vorm vertellen klasgenoten en begeleidende leerkrachten, maar ook de dader, over deze situatie. Het vermoorde meisje was populair, maar door menigeen gehaat. Velen lijken dan ook in aanmerking te komen als verdachte voor deze gruweldaad. Als een van de klasgenootjes begrijpt wat er gebeurd is, moet zij dat bijna met de dood bekopen. Het vlot leesbare verhaal heeft een goede spanningsboog. Het meervoudige ik-perspectief maakt dat de lezer veel informatie krijgt en zelf mee kan denken over wat er precies gebeurd kan zijn. Opnieuw een goed gecomponeerde crimi van de auteur die voor haar boek 'Vals'* in 2012 bekroond werd door de Jonge Jury; het boek is ook verkozen tot de Beste Vrouwenthriller van 2010. Achterin staan een overzicht van de belangrijkste verhaalpersonages en een kort nawoord van de auteur. Jammer dat de blonde Kiki op het foto-omslag bruin haar heeft. Vanaf ca. 15 …Lire la suite

Klem

De schooluitstap naar Vlieland met de hele klas had het hoogtepunt van het jaar moeten zijn, maar niets is minder waar. Voor het hele weekeinde is er verschrikkelijk stormachtig weer voorspeld; iedereen heeft wel een reden om chagrijnig en ontevreden te zijn, zowel de leerlingen als de leerkrachten. Wanneer één van de leerlingen vermoord wordt teruggevonden, staat bijna iedereen onder verdenking. Velen blijken een motief te hebben en het verblijf verandert in een echte hel.
Het boek is vlot geschreven en bouwt de spanning op vanaf de eerste tot de laatste bladzijde. Korte hoofdstukken volgen mekaar op en beschrijven het doen en laten van elk personage in het boek. De dader komt ook telkens aan bod, maar je kan niet opmaken wie het is, een leerling of een leerkracht. Iedereen is in de ogen van de lezer verdacht. Maar wie is nu de moordenaar en waarom pleegt hij nog een tweede moord? Een jeugdthriller van formaat.