Livre
Néerlandais

De vogelman

Melvin Burgess (auteur), Ruth Brown (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Robin koopt van de Vogelman een roodborstje met de bedoeling het vrij te laten, maar dat komt er niet van. Prentenboek met commedia dell'arte-achtige, expressieve tekeningen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Vogels, Vrijheid
Titre
De vogelman / geschreven door Melvin Burgess ; met ill. van Ruth Brown
Auteur
Melvin Burgess
Dessinateur
Ruth Brown 1941-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The birdman
Éditeur
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
90-5341-407-X 90-6174-940-9

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In een commedia dell'arte-achtig, Italiaans decor verkoopt de raadselachtige Vogelman in zijn veren kostuum vogeltjes in een kooi. Robin kan het niet aanzien en koopt een gevangen roodborstje met de bedoeling haar vrij te laten. Nu hij zelf de baas van het vogeltje is, meent hij recht op haar gezang te hebben en hij laat haar niet vrij. De vogelman is mysterieus omdat de interpretatie van zijn rol voor de lezer onduidelijk is: vertegenwoordigt hij het goede of het kwade? Met Robin kan de jeugdige lezer zich goed identificeren omdat hij een goede daad stelt: hij gaat een vogeltje bevrijden. Maar hij maakt deze intentie niet waar. Een nare droom verandert alles. In dit literaire sprookje moet de lezer nu zelf uitmaken wat goed en kwaad is en wat vrijheid betekent. Het verhaal zelf is voor de jeugdige lezer goed te volgen. Actie en spanning wisselen elkaar af, waarbij het kleurgebruik aansluit bij de toon van het verhaal. De knappe illustraties waarin sterk gewerkt wordt met sfeervolle e…Lire la suite

À propos de Melvin Burgess

Melvin Burgess, né le 26 avril 1954, est un écrivain britannique. Il est auteur de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Melvin Burgess quitte l'école à 18 ans et entame une période durant laquelle il partage son temps entre petits boulots et chômage. Il se lance alors dans l'écriture mais il ne commence à être publié que dans les années 1990.

Melvin Burgess connait un succès important lors de la parution de Junk en 1996. Le roman raconte le parcours d'adolescentes expérimentant la consommation d'héroïne. L'ouvrage reçoit la Médaille Carnegie 1996.

En 2018, il est l'écrivain sélectionné pour représenter son pays, le Royaume-Uni, pour le Prix Hans-Christian-Andersen, dans la catégorie Auteur, prix international danois.

En lire plus sur Wikipedia