Livre
Néerlandais

Junkies

Melvin Burgess (auteur)
Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
Twee veertienjarigen lopen in de jaren tachtig van huis weg en raken in Bristol verslaafd aan de heroi͏̈ne; het kost hen waanzinnig veel moeite om af te kicken.
Titre
Junkies
Auteur
Melvin Burgess
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Junk
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 1999 | Autres éditions
286 p.
ISBN
90-257-2962-2

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Gemma en David ('Teer') zijn niet veel ouder dan veertien als ze van huis weglopen. In Bristol komen ze terecht in kringen van krakers en punkers. Ze leren een jong stel kennen dat heroïne gebruikt. Zelf proberen ze het ook en niet lang daarna zijn ze verslaafd. Als Gemma zwanger raakt, keren ze naar huis terug en lijkt alles toch nog min of meer goed te komen. Anderen zijn minder fortuinlijk. Vlot geschreven, realistisch verslag van vier jaren uit het leven van minderjarige junkies. Alle stadia komen aan bod: de verlokkingen van heroïne, het zelfbedrog ('Ik ben niet verslaafd, ik kan er ook afblijven'), de verloedering en het met veel moeite verlost raken van de verslaving. Per hoofdstuk is er iemand anders aan het woord (Gemma, Teer, vrienden, ouders), zodat de geschiedenis vanuit verschillende gezichtspunten wordt belicht. Terloops biedt het verhaal een blik op de grilligheid van menselijke emoties en vriendschappen. Speelt in de jaren tachtig van de 20e eeuw en is gebaseerd op war…Lire la suite

Junkies

De veertienjarige Teer loopt weg van huis nadat hij weer eens geslagen werd door zijn vader. In zijn kielzog vlucht ook zijn beste vriendin Gemma weg uit het verstikkende nest van haar thuis. Samen belanden ze in de stad Bristol bij een groep krakers en punkers. Het vrije leven is er een en al plezier, mede dank zij de soft drugs en af en toe een winkeldiefstal. Maar als ze later in contact komen met andere ‘vrienden’ en de ‘hardere middelen’, is het hek van de dam. Hun leven wordt één grote roes en de strijd tegen de verslaving is hard en meedogenloos. Heroïne, prostitutie, tienerzwangerschappen, leven en dood, hoop en wegzinken, hun leven glijdt stilaan af naar een hel en de weg terug is ontzettend moeilijk. Hoewel dit reeds de zevende druk is van een in 1996 verschenen boek, heeft de tijd er geen invloed op gehad en blijft het geloofwaardig en eigentijds. Burgess schrijft met scherpe pen een wrang en meeslepend verhaal dat iedereen gelezen zou moeten hebben. Hij vermijdt het morali…Lire la suite

À propos de Melvin Burgess

Melvin Burgess, né le 26 avril 1954, est un écrivain britannique. Il est auteur de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Melvin Burgess quitte l'école à 18 ans et entame une période durant laquelle il partage son temps entre petits boulots et chômage. Il se lance alors dans l'écriture mais il ne commence à être publié que dans les années 1990.

Melvin Burgess connait un succès important lors de la parution de Junk en 1996. Le roman raconte le parcours d'adolescentes expérimentant la consommation d'héroïne. L'ouvrage reçoit la Médaille Carnegie 1996.

En 2018, il est l'écrivain sélectionné pour représenter son pays, le Royaume-Uni, pour le Prix Hans-Christian-Andersen, dans la catégorie Auteur, prix international danois.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque