Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Als de zwaluwen uitvliegen

Michael Morpurgo (auteur)

Als de zwaluwen uitvliegen

Public cible:
9-11 ans et plus
Een Engelse scholier neemt al zijn spaargeld op om in Afrika als vrijwilliger in vluchtelingenkampen te gaan werken. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Als de zwaluwen uitvliegen
Auteur
Michael Morpurgo
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Dear Olly
Éditeur
Antwerpen: Facet, 2003
88 p.
ISBN
90-5016-385-8

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 44 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Michael Morpurgo vertelt in het voorwoord van deze Als de zwaluwen uitvliegen dat hij altijd al een verhaal had willen schrijven als een symfonie. Het moest drie verschillende gezichtspunten hebben die onderling verbonden waren. Uiteindelijk verbond hij twee verhalen, één uit zijn omgeving in Devon en één in Afrika, door middel van de trekkende zwaluwen. Het boek bestaat dan ook uit drie met elkaar verbonden delen, die telkens "het verhaal van..." vertellen, vanuit verschillende standpunten. Daardoor hangt de roman in zijn geheel wat losjes aan elkaar, en komt de zwaluw als "bindmiddel" wat geforceerd over. Maar als je daar overheen kijkt, weet meesterverteller Michael Morpurgo je met zijn verhalen urenlang mee te slepen.

In het eerste deel "Het verhaal van Olly" vertelt Olly over de spanningen thuis, nu haar oudere broer Matt besloten heeft om, tegen alle verwachtingen in, niet voor dierenarts te gaan studeren. Matt wil naar Afrika, om er de ongelukkige kinderen in een …Lire la suite
In het eerste deel van dit drieluik vertelt het schoolmeisje Olly, hoe haar knappe broer Matt afziet van een studie voor veearts, hoewel de hele familie daar juist op rekende. Hij kiest er echter voor zijn talent als 'cliniclown' te benutten bij weeskinderen in oorlogsgebieden in Rwanda. Thuis genieten Olly en Matt erg van de zwaluwen, die bij hem huis nestelen. Het verbindende tweede deel gaat over Held, één van deze zwaluwen. Zijn barre trektocht vanuit Engeland naar Afrika, met vele grote gevaren, wordt boeiend beschreven. Ten slotte komt Held uitgerekend in het Afrikaanse weeshuis terecht, waar Matt nu leeft. Hij geniet van zijn nieuwe bestaan als klusjesman en 'Vrolijk Man', die de kinderen echt blij weet te maken. Over hem gaat het slotdeel: Matt stapt, als hij op zoek is naar een verdwenen kind, op een landmijn. De moeizame herstelperiode, waarin hij - met ups en downs - moet leren wennen aan zijn 'nieuwe' been, wordt aangrijpend beschreven. Markant en hoopgevend is het slot: o…Lire la suite

À propos de Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo, né le 5 octobre 1943 à St Albans, en Angleterre, est un auteur britannique, notamment connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse souvent liés à des événements historiques.

Biographie

À dix-huit ans, Michael Morpurgo entre à l'Académie royale militaire de Sandhurst. Il se destine tout d'abord à une carrière militaire, mais choisit finalement d'enseigner l'anglais. C'est pendant son enseignement qu'il découvre sa capacité à raconter des histoires.

Il épouse à l'âge de vingt ans Clare Lane, la fille d'Allen Lane, fondateur des éditions Penguin Books, son premier éditeur. En 1978, ils s'installent dans le Devon dans un petit village près de Iddelsleigh pour exploiter une ferme, qu'il fait visiter aux enfants issus des quartiers défavorisés de la ville.

Michael Morpurgo publie son premie…En lire plus sur Wikipedia