Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De verboden vraag

Michael Morpurgo (auteur), Michael Foreman (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Lesley (ik-figuur) werkt sinds kort bij een krant. Ze mag de beroemde violist Paul Levi interviewen in Venetie͏̈. De violist vertelt haar over zijn jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
De verboden vraag
Auteur
Michael Morpurgo
Dessinateur
Michael Foreman 1938-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Mozart question
Éditeur
Amsterdam: Arena, 2008
68 p. : ill.
ISBN
9789069749532

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden joodse musici gedwongen samen te musiceren terwijl gevangenen arriveerden of naar de gaskamers gedreven werden. Mozart was een veelgespeelde componist. In deze raamvertelling vertelt de violist Paul Levi aan een journaliste (ik-figuur) over zijn jeugd, de ontdekking van een viool op de kast, een op straat spelende violist die hem les wil geven en het geheim van zijn ouders. Dit geheim verklaart waarom Levi’s vader niet meer naar Mozart kan luisteren en wat de verboden vraag is voor journalisten die Levi interviewen. In dit boek in klein formaat is een grote rol weggelegd voor de in zachte kleuren geschilderde, schetsachtige tekeningen, die heel precies een sfeer of gemoedstoestand uitdrukken. De inhoud is ook bijzonder en van groot belang: de auteur kan jonge lezers middels het perspectief van een leeftijdgenoot zowel informeren als raken met een verhaal over de onvoorstelbare werkelijkheid van de kampen. Daarnaast is het een ontroerend verhaal ov…Lire la suite

De verboden vraag

Wanneer de jonge journaliste Lesley hoort dat ze naar Venetië mag om de wereldberoemde violist Paulo Levi te interviewen kan ze haar oren nauwelijks geloven. Levi heeft immers een hekel aan interviews en wil nooit veel over zichzelf vertellen. Er is één vraag die ze zeker niet mag stellen, maar Lesley heeft er geen idee van welke dat is. Ze doet zo vreselijk haar best om geen fouten te maken dat de maestro besluit om na jaren van zwijgen toch zijn levensverhaal te vertellen. Hij onthult hoe hij als kleine jongen de verschrikkelijke waarheid over het joodse oorlogsverleden van zijn ouders ontdekte en hoe hem dat tot de muziek heeft gebracht. Dat verhaal wordt een ontroerend maar ook pijnlijk sprookje over de kracht van muziek en de wil om te overleven. De auteur plaatst het oorlogsverhaal binnen het heden, en zo slaagt hij erin dit verschrikkelijke maar weinig bekend oorlogsgegeven dichter bij ons te brengen. Bovendien legt hij in een naschrift uit waarom hij dit boek geschreven heeft …Lire la suite

À propos de Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo, né le 5 octobre 1943 à St Albans, en Angleterre, est un auteur britannique, notamment connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse souvent liés à des événements historiques.

Biographie

À dix-huit ans, Michael Morpurgo entre à l'Académie royale militaire de Sandhurst. Il se destine tout d'abord à une carrière militaire, mais il choisit finalement d'enseigner l'anglais. C'est pendant son enseignement qu'il découvre sa capacité à raconter des histoires.

Il épouse à l'âge de vingt ans Clare Lane, la fille d'Allen Lane, fondateur des éditions Penguin Books, son premier éditeur. En 1978, ils s'installent dans le Devon dans un petit village près de Iddelsleigh pour exploiter une ferme, qu'il fait visiter aux enfants issus des quartiers défavorisés de la ville.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions