Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Een medaille voor Leroy

Michael Morpurgo (auteur), Michael Foreman (dessinateur), Hanneke Van Soest (traducteur)
Michael heeft zijn vader nooit gekend. Hij is voor Michaels geboorte in de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Als zijn tante overlijdt, vindt Michael een schriftje waarin iets staat over zijn familiegeschiedenis. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Een medaille voor Leroy
Auteur
Michael Morpurgo
Dessinateur
Michael Foreman 1938-
Traducteur
Hanneke Van Soest
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A medal for Leroy
Éditeur
Tiel: Aerial Media Company, © 2016
173 p. : ill.
ISBN
9789402601619 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Michael kan zich zijn vader niet herinneren, want hij was nog niet geboren toen deze als RAF-piloot in de Tweede Wereldoorlog omkwam. Hij wordt door zijn moeder opgevoed en komt vaak bij zijn tantes die zijn vader goed gekend hebben. Veel is er over hem niet bekend en zijn moeder gaat ook niet op zijn vragen in. Als een van de tantes overlijdt, krijgt Michael jaren later een ingelijste foto van zijn vader. Als de foto valt en het glas breekt, ontdekt hij een schriftje achter de foto waarin zijn overleden tante meer vertelt over de familiegeschiedenis en dus ook over zijn vader. Zeer boeiend verhaal waarin je als lezer steeds iets meer over de familie te weten komt. Het verhaal uit het schriftje binnen het eigenlijke verhaal maakt de structuur enigszins onevenwichtig. De auteur weet de spanning wel goed op te bouwen en de personages komen goed uit de verf. Ook de thematiek van de discriminatie van zwarte soldaten wordt goed uitgewerkt, zonder in moralisme te vervallen. In het nawoord g…Lire la suite

Een medaille voor Leroy

In ‘Een medaille voor Leroy’ maken we kennis met een donkere jongen met kroeshaar, Michael. Michael is nog niet geboren wanneer zijn vader als Royal Air Force-piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven komt. Zijn moeder heeft te veel verdriet om de kleine Michael veel over zijn vader te vertellen. Behalve zijn moeder, lijkt hij enkel twee tantes, tante Sneeuwklokje en tante Foei, als familie te hebben.Het boek komt eerder traag op gang. Voor de lezer is het ook even zoeken om de familieverhoudingen goed in kaart te brengen. De twee dames die Michael ‘tante’ noemt, blijken immers niet zijn eigen tantes te zijn. Het was zijn overleden vader, die tijdens zijn opvoeding deze dames steeds als ‘tante’ aansprak. Michael houdt er niet echt van om de tantes op te zoeken, maar voor zijn moeder is het belangrijk. De tantes hebben haar immers altijd gesteund na het verlies van haar man. Wanneer tante Sneeuwklokje uiteindelijk komt te overlijden, is Michael best verdr…Lire la suite

À propos de Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo, né le 5 octobre 1943 à St Albans, en Angleterre, est un auteur britannique, notamment connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse souvent liés à des événements historiques.

Biographie

À dix-huit ans, Michael Morpurgo entre à l'Académie royale militaire de Sandhurst. Il se destine tout d'abord à une carrière militaire, mais choisit finalement d'enseigner l'anglais. C'est pendant son enseignement qu'il découvre sa capacité à raconter des histoires.

Il épouse à l'âge de vingt ans Clare Lane, la fille d'Allen Lane, fondateur des éditions Penguin Books, son premier éditeur. En 1978, ils s'installent dans le Devon dans un petit village près de Iddelsleigh pour exploiter une ferme, qu'il fait visiter aux enfants issus des quartiers défavorisés de la ville.

Michael Morpurgo publie son premie…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions