Livre
Néerlandais

Het allermooiste kerstgeschenk

Michael Morpurgo (auteur), Michael Foreman (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
De verteller vindt in een geheim laatje van een oud bureau een brief uit de Eerste Wereldoorlog die de kerstgedachte een bijzondere inhoud geeft. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Het allermooiste kerstgeschenk / Michael Morpurgo ; ill. Michael Foreman
Auteur
Michael Morpurgo
Dessinateur
Michael Foreman 1938-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The best Christmas present in the world
Éditeur
Antwerpen: Facet, 2005
36 p. : ill.
ISBN
90-5016-463-3

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Klein, vierkant (16 bij 16 cm) en rijk geïllustreerd boekje van de auteur die regelmatig de Children's Book Award wint. De verteller (een ik-figuur) vindt in een bureau dat hij in een rommelwinkel heeft gekocht, in een geheime la een brief. Deze brief vertelt het verhaal van de wapenstilstand en de verbroedering tussen Duitse en Engelse soldaten op kerstochtend tijdens de Eerste Wereldoorlog. De verteller neemt, eveneens op kerstochtend, de brief mee naar de oude dame aan wie de brief gericht is. Zij herkent in de schrijver van de brief haar overleden echtgenoot. Het taalgebruik is technisch en inhoudelijk afgestemd op jonge lezers; een aantal termen zal uitleg nodig hebben (Tommy en Fritz voor respectievelijk Engelse en Duitse soldaten). De aquarelillustraties in overwegend blauwe en paarse tinten maken van het boekje een prentenboek: soms staat de tekst naast de illustratie en soms in de illustratie afgedrukt. Een mooi, goed opgebouwd kerstverhaal dat in december ook goed voorgeleze…Lire la suite

Het allermooiste kerstgeschenk

In 2000 verscheen bij uitgeverij Bakermat de vertaling van Wargame. Dit aangrijpende prentenboek, aangevuld met foto's en documenten uit de toenmalige periode, brengt het verhaal van enkele Engelse jongeren die terecht komen in de loopgravenoorlog van 14-18. Ze ervaren er hoe de oorlog slachtoffers maakt aan beide kanten, want de loopgraven van de Britten en de Duitsers liggen nauwelijks enkele tientallen meters van elkaar verwijderd, met daartussen het niemandsland. Op kerstdag 1914 is er een staakt-het-vuren. Duitsers en Britten verbroederen in het niemandsland en ze spelen een partijtje voetbal. Er heerst vrede voor één dag. Enkele dagen later volgt er een kerstoffensief en de vier jongens worden weggemaaid. Die vier jongens waren de ooms van Michael Foreman, de auteur van het boek. Vijf jaar is hetzelfde verhaal niet alleen herkenbaar terug te vinden in de film ‘Joyeux Noel’ van Christian Carion. Deze waar gebeurde geschiedenis vormt ook het basisverhaal in 'Het allermooiste kerst…Lire la suite

À propos de Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo, né le 5 octobre 1943 à St Albans, en Angleterre, est un auteur britannique, notamment connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse souvent liés à des événements historiques.

Biographie

À dix-huit ans, Michael Morpurgo entre à l'Académie royale militaire de Sandhurst. Il se destine tout d'abord à une carrière militaire, mais choisit finalement d'enseigner l'anglais. C'est pendant son enseignement qu'il découvre sa capacité à raconter des histoires.

Il épouse à l'âge de vingt ans Clare Lane, la fille d'Allen Lane, fondateur des éditions Penguin Books, son premier éditeur. En 1978, ils s'installent dans le Devon dans un petit village près de Iddelsleigh pour exploiter une ferme, qu'il fait visiter aux enfants issus des quartiers défavorisés de la ville.

Michael Morpurgo publie son premie…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions