Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips

Michael Morpurgo (auteur)

Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips

Public cible:
9-11 ans et plus
Boowie krijgt het dagboek van zijn grootmoeder. Daarin vertelt ze over haar jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook over haar dappere kat Tips. Vanaf ca. 11 jaar.
Titre
Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips
Auteur
Michael Morpurgo
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The amazing story of Adolphus Tips
Éditeur
Antwerpen: Facet, 2007
127 p.
ISBN
9789050164924

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 300 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Bouwies oma is plotseling met onbekende bestemming vertrokken; de familie maakt zich ongerust. Dan ontvangt hij een brief van haar met daarbij haar dagboek uit WO II. Vanuit de blik van de dan twaalfjarige Lily wordt een soms kinderlijk, vaakt ontroerend en aangrijpend beeld geschilderd van een wel heel aparte oorlogservaring: het ontruimen van een Engelse kuststreek om de Amerikaanse soldaten de landing in Normandië te laten oefenen. Plotseling blijkt het beeld dat zij van bepaalde mensen heeft, enorm bijgesteld te moeten worden. Er ontstaan nieuwe, onverwachte vriendschappen. En haar kat, Tips, zorgt ook nog eens voor de nodige problemen. Gaandeweg komt Boowie er achter dat oma's reis van nu met dat verleden te maken heeft. Raamvertelling; de gekozen vorm helpt duidelijk maken dat de thema's van toen nu nog even geldig zijn. Kind zijn in een onzekere tijd, het verlies van dierbaren, het verlaten van de vertrouwde stek, vertrouwen hebben in elkaar: al deze zaken en nog meer komen van…Lire la suite

Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips

Na de dood van haar man vertrekt Lily Tregenza naar een, voor iedereen uit haar omgeving, onbekende bestemming. Enige tijd later stuurt ze haar kleinzoon een brief. Bij deze brief hoort een manuscript. Dit bevat een aantal dagboekfragmenten waarin ze een stukje van haar leven beschrijft. Daarin neemt ze de lezer mee naar het zuidelijke deel van Engeland. In 1943, vier jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog bereidden de geallieerde strijdkrachten zich voor om een aanval uit te voeren op het door de Duitsers bezette Frankrijk, om zo Europa eindelijk van Hitler en de nazi’s te bevrijden. De boerderij waar Lily met haar moeder en grootvader woont - haar vader vecht mee op het vasteland - ligt in het gebied rond Slapton Sands in Devon. Gezien dit gebied een uitstekende oefenbasis vormt voor de geallieerden, worden de inwoners verplicht om gedurende een tijd hun huizen te verlaten. Ze nemen al hun bezittingen mee. Lily’s kat Tips begrijpt niets van deze ontwrichte toestand en gaat …Lire la suite

À propos de Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo, né le 5 octobre 1943 à St Albans, en Angleterre, est un auteur britannique, notamment connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse souvent liés à des événements historiques.

Biographie

À dix-huit ans, Michael Morpurgo entre à l'Académie royale militaire de Sandhurst. Il se destine tout d'abord à une carrière militaire, mais choisit finalement d'enseigner l'anglais. C'est pendant son enseignement qu'il découvre sa capacité à raconter des histoires.

Il épouse à l'âge de vingt ans Clare Lane, la fille d'Allen Lane, fondateur des éditions Penguin Books, son premier éditeur. En 1978, ils s'installent dans le Devon dans un petit village près de Iddelsleigh pour exploiter une ferme, qu'il fait visiter aux enfants issus des quartiers défavorisés de la ville.

Michael Morpurgo publie son premie…En lire plus sur Wikipedia