Livre
Néerlandais

Robin Hood

Michael Morpurgo (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Robin Hood strijdt samen met zijn vrienden tegen onrecht en probeert de vrede te herstellen. Oud volksverhaal, dat zich afspeelt in Engeland tijdens de Middeleeuwen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Robin Hood
Auteur
Michael Morpurgo
Langue
Néerlandais
Titre original
Robin of Sherwood
Éditeur
Antwerpen: Facet, 2003 | Autres éditions
152 p.
ISBN
90-5016-410-2

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Na boeken over de legendarische figuren Koning Arthur en Jeanne d' Arc wijdt Michael Morpurgo nu een boek aan de bekendste versie van de legende rond Robin Hood. Wie Robin Hood echt was, wanneer hij precies heeft geleefd en wat hij heeft teweeggebracht, daarover bestaat heel wat speculatie, getuige de vele websites die aan deze figuur gewijd zijn, veelal met uitgebreide overzichten en historische argumentatie. Maar de 'Robin Hood' die zou hebben geleefd in de 12e eeuw, ten tijde van Koning Richard (Leeuwenhart) en diens broer John, de Sheriff van Nottingham en anderen, die de rijken beroofde en het geld aan de armen gaf, of op andere manieren streefde naar rechtvaardigheid voor iedereen, blijkt ondubbelzinnig de populairste.

In dit boek leren we Robin kennen op het moment dat hij door toedoen van de tirannieke Sheriff van Nottingham bijna zijn vader verliest. Hij kan de man bevrijden, maar ze moeten noodgedwongen de bossen in vluchten. Ze worden warm onthaald door een groep out…Lire la suite
Het oude volksverhaal over de vogelvrijverklaarde Robin Hood wordt hier naverteld, met nadruk op de sociale context. Robin Hood vecht met zijn 'paria’s' tegen onrecht en onderdrukking door de valse sheriff van Nottingham. Ze bevrijden ook koning Richard die door zijn broer John in de steek wordt gelaten. De koning stelt orde op zaken en voor Robin Hood begint een ander, maar minder gelukkig leven. Maatschappelijke motieven, strijd voor een rechtvaardige zaak en gevoelens als vriendschap en trouw worden in een vlot verhaal verwerkt. De auteur vervalt niet in overdreven heldenroem of romantische beschouwingen. Het dagelijkse leven van de paria’s, de kleurrijke vriendenbende van Robin en zijn sterke vrouw Marion komen tot leven in een boeiend en spannend relaas. De gebeurtenissen wisselen snel, de personages krijgen in de mate van het mogelijke een eigen genuanceerd karakter. Tienplussers kunnen via dit knap vertelde boek kennis maken met een verhaal dat behoort tot onze Europese cultuur.

À propos de Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo, né le 5 octobre 1943 à St Albans, en Angleterre, est un auteur britannique, notamment connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse souvent liés à des événements historiques.

Biographie

À dix-huit ans, Michael Morpurgo entre à l'Académie royale militaire de Sandhurst. Il se destine tout d'abord à une carrière militaire, mais choisit finalement d'enseigner l'anglais. C'est pendant son enseignement qu'il découvre sa capacité à raconter des histoires.

Il épouse à l'âge de vingt ans Clare Lane, la fille d'Allen Lane, fondateur des éditions Penguin Books, son premier éditeur. En 1978, ils s'installent dans le Devon dans un petit village près de Iddelsleigh pour exploiter une ferme, qu'il fait visiter aux enfants issus des quartiers défavorisés de la ville.

Michael Morpurgo publie son premie…En lire plus sur Wikipedia