Livre
Néerlandais

De moed tot waarheid : het bestuur van zichzelf en de anderen II : colleges aan het Collège de France 1983-1984

Michel Foucault (auteur), François Ewald (éditeur intellectuel), Alessandro Fontana (éditeur intellectuel)

De moed tot waarheid : het bestuur van zichzelf en de anderen II : colleges aan het Collège de France 1983-1984

Beschouwingen door de Franse filosoof (1926-1984) over het spreken van de waarheid, de samenhang daarvan met het persoonlijk leven in een sociale en politieke context, en het gedachtegoed dienaangaande van antieke en vroegchristelijke denkers.
Titre
De moed tot waarheid : het bestuur van zichzelf en de anderen II : colleges aan het Collège de France 1983-1984 / Michel Foucault ; woord vooraf en red. François Ewald en Alessandro Fontana ; situering en red. Frédéric Gros
Auteur
Michel Foucault
Éditeur intellectuel
François Ewald Alessandro Fontana Frédéric Gros
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le courage de la vérité : Le gouvernement de soi et des autres II : Cours au Collège de France 1983-1984
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Boom, 2011 | Autres éditions
412 p.
ISBN
9789461050250 (paperback)
Placing suggestion
157.3 (SISO) Filosofen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In de periode 1971-1984 heeft de filosoof Michel Foucault als hoogleraar aan het Collège de France ieder jaar van januari tot maart college gegeven, behalve in 1977, toen was hij met verlof. Die colleges zijn met taperecorders opgenomen, vervolgens uitgeschreven, en van de twaalf reeksen heeft Gallimard er inmiddels negen gepubliceerd. Daarvan zijn er al acht in het Engels vertaald, en dit is de eerste vertaling in het Nederlands. 'De moed tot waarheid' bevat de colleges uit 1983-1984; Foucault was toen al ziek en zou kort daarna overlijden. Centraal in deze reeks staat het begrip 'parrhèsia', het spreken van de waarheid, dat als steeds bij Foucault nauw verbonden blijkt met het persoonlijk leven in een sociale en politieke context. Hij onderzoekt hier die samenhang in het antieke en vroegchristelijke denken. Belangrijk werk, nog steeds heel invloedrijk, en uitermate leesbaar. Met index, noten en een korte toelichting van Frédéric Gros.

À propos de Michel Foucault

Paul-Michel Foucault,, dit Michel Foucault, est un philosophe français né le 15 octobre 1926 à Poitiers et mort le 25 juin 1984 à Paris 13e.

Il est connu pour ses critiques des institutions sociales, principalement la psychiatrie, la médecine, le système carcéral, et pour ses idées et développements sur l'histoire de la sexualité, ses théories générales sur le pouvoir et les relations complexes entre pouvoir et connaissance.

Associé aux débuts du Centre universitaire expérimental de Vincennes, il est ensuite, de 1970 à 1984, titulaire d'une chaire au Collège de France qu'il intitule « Histoire des systèmes de pensée ». Militant politique dans les années 1970, il participe au…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions