Livre
Néerlandais

Veertien dagen op een ijsschots : echte verhalen

Miek Dorrestein (auteur), Henk Tol (dessinateur)

Veertien dagen op een ijsschots : echte verhalen

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Bij het zoeken naar een onderwerp voor een spreekbeurt stuit Jacobien op het waar gebeurde verhaal over een van haar voorouders. Deze maakte in 1849 met zijn zoons 14 dagen lang een onvrijwillige tocht op een ijsschots in de Zuiderzee. Vanaf ca. 11 jaar.
Niveau de lecture
AVI 8
Titre
Veertien dagen op een ijsschots : echte verhalen / Miek Dorrestein ; met tek. van Henk Tol
Auteur
Miek Dorrestein
Dessinateur
Henk Tol
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2003 | Autres éditions
255 p. : ill.
ISBN
90-216-1816-8

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 9 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Wanneer het verlegen meisje Jacobien Bording een spreekbeurt moet voorbereiden voor school, vindt ze onverwacht inspiratie in haar eigen familieverleden. In de 19e eeuw werden drie Nederlandse vissers (een vader en zijn twee zoons) gered nadat ze twee weken lang op een losgescheurde ijsschots ronddreven. Meteen valt Jacobien de fysieke gelijkenis op tussen de jongste zoon, Jaap, en haar zelf. Terwijl ze zich in het verhaal verdiept, duikt Jaap ook in haar echte leven op, als een soort ingebeeld vriendje. De feiten haalt Jacobien uit oude kranten en musea, Jaap vertelt haar in geuren en kleuren hoe de vissers zich voelden.

Veertien dagen op een ijsschots verscheen voor het eerst in 1986. Je merkt ook duidelijk dat het verhaal gedateerd is: er worden nog punkers beschreven en op een gegeven moment krijgt Jacobien een rugzak, omdat tassen uit de mode raken. Nu is het net andersom. Ook de illustraties zijn heel traditioneel en komen wat verouderd over.

De titel verraa…Lire la suite
In januari 1849 maakte een visser met zijn twee zoons een onvrijwillige tocht van 14 dagen op een ijsschots over de toenmalige Zuiderzee. Het ongelukkige drietal was tijdens een vistocht op het ijs onder de rook van Amsterdam van de wal losgeraakt en dreef stuurloos rond tot ze bij Vollenhove in Overijssel weer aan wal kwamen. Deze ware gebeurtenis is in dit boek in een modern jasje gestoken. Jacobien Bording, een moderne nazaat van één van de overlevenden, reconstrueert de gebeurtenissen voor een spreekbeurt op haar school. Het boek laat niet alleen Jacobiens zoektocht zien naar gegevens over deze bizarre tocht, maar levert ook een meeslepende beschrijving van de tocht zelf. De schrijfster probeert deze wisseling van heden naar verleden aannemelijk te maken door én van de overledenden, via een soort droomscènes, zijn verhaal aan Jacobien te laten vertellen. Het boek bevat met grijzen ingekleurde pentekeningen, die scènes uit het verhaal aanschouwelijk maken; gebonden. Vanaf ca. 11 jaar.