Livre
Néerlandais

De oorlog van horen zwijgen : een familiegeschiedenis

Mieke Eerkens (auteur), Patricia Piolon (traducteur)

De oorlog van horen zwijgen : een familiegeschiedenis

Geschiedenis van een Amerikaanse familie van Nederlandse herkomst, waarvan de kinderen nog steeds de gevolgen ervaren van de ervaringen van hun ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Titre
De oorlog van horen zwijgen : een familiegeschiedenis
Auteur
Mieke Eerkens
Traducteur
Patricia Piolon
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
All ships follow me : a family memoir of war across three continents
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2019
300 p., [16] p. foto's
ISBN
9789044537635 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 13 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Ook de kinderen van oorlogsslachtoffers hebben heel wat te lijden van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. In deze Nederlands-Amerikaanse familiegeschiedenis beschrijft dochter Mieke Eerkens het leven van haar ouders, hun oorlogservaringen en de invloed die deze hadden op haar eigen leven. Haar vader Sjef/Jeff Eerkens (1932) was tien jaar toen hij werd geïnterneerd in een mannenkamp (!) in Nederlands-Indië. En moeder Elsje/Else de Kock had ouders die lid waren van de NSB/Germaanse SS, die na 1945 werden geïnterneerd. Na de oorlog vertrok vader Jeff al gauw naar Californië en trouwde later met Else en samen stichtten ze een gezin in de Verenigde Staten. Uitvoerig wordt ingegaan op beider leven in Indië, in Nederland en later in Californië. Hierin is tevens aandacht voor de verwerking van het oorlogsverleden, zowel van de ouders als van de schrijfster zelf. Vóór in het boek is een kort overzicht van de oorlogsjaren in Indië en Nederland. En in twee katernen vindt men familiefoto’s in…Lire la suite

De schade van de auto achter aan de kettingbotsing

In Californië vinden de ouders van Mieke Eerkens na hun oorlogstrauma's vooral eenzaamheid.

"Mijn vader zat als kind in een Japans interneringskamp, een zogeheten jappenkamp. De ouders van mijn moeder werden gearresteerd op verdenking van collaboratie met de nazi's. Dat zijn feiten. Wat ook feiten zijn: mijn vader maakte deel uit van een koloniaal systeem dat mensen onderdrukte. Mijn moeder werd naar een weeshuis gestuurd en haar ouders werden gemarteld." Het is de eerste alinea van 'De oorlog van horen zwijgen' en direct ook een kernachtige samenvatting van het boek.

De oorlogservaringen van het echtpaar Sjef en Else Eerkens-de Kock hebben volgens hun dochter, de Amerikaans-Nederlandse auteur Mieke Eerkens, meer met elkaar gemeen dan dat ze verschillen. Ze worstelt daarmee en weet dat ze controverse oproept door op een van de laatste pagina's van de door haar geschreven familiegeschiedenis te betogen dat er allerlei soorten oorlogsslachtoffers zijn en dat wie fout was ook slachtoffer kon zijn.

Het debat over die stelling is gepolariseerd. Op een gevoelige, …Lire la suite