Livre
Néerlandais

Vriendjes

Mies Van Hout (auteur)
Public cible:
0-2 ans et plus
De prenten tonen steeds de interactie tussen twee monsters. Allerlei situaties en emoties komen aan bod: spelen, vervelen, vechten, huilen, weglopen, schamen, goedmaken, lachen en knuffelen.
Sujet
Vriendschap
Titre
Vriendjes
Auteur
Mies Van Hout
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2018 | Autres éditions
[18] p. : ill.
ISBN
9789047708407 (hardback)
Placing suggestion
Vriendschap (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vrolijke monsters bevolken heel wat prentenboeken, maar zelden zien ze er zo oorspronkelijk uit als bij Mies van Hout. Vriendjes heeft een groot formaat. De zwarte achtergronden laten de kleurige monsters goed tot hun recht komen. Een monsterduo is steeds over twee dubbele bladzijden getekend. De bijschriften zijn zo kort als ze maar kunnen zijn. Steeds geeft een enkel woord aan wat de vriendjes doen: spelen, vervelen, klieren, vechten, huilen, weglopen, schamen, hopen, goedmaken, vertrouwen, lachen en knuffelen. Volgens Van Hout vertelt Vriendjes een verhaal dat zo oud is als de wereld. Vrienden hebben het leuk met elkaar, maar zonder te weten waarom krijgen ze ruzie. Als ze zich vervelen, gaan ze klieren en vechten. Nadat ze weggelopen zijn, schamen ze zich en hopen dat het weer helemaal goed komt. Het zijn immers echte vriendjes. Alles wat deze monstertjes doen, doen ze vol overgave. Hun emoties zijn bijzonder intens.
In 2011 heeft Van Hout zichzelf als tekenaar…Lire la suite
Elke spread van dit kleine hardkartonnen prentenboek toont twee monsters – veelal een groot en een klein monster – die een emotie of activiteit uitbeelden. Het zijn telkens andere fantasiewezens en bij de tekening staat maar een enkel woord (spelen, vervelen, huilen, vechten, enz.), maar er is wel een zekere verhaallijn. Eerst spelen de monsters, dan ontstaat er ruzie en wordt er gevochten, daarna mijden ze elkaar, maar ten slotte zoeken ze weer contact en knuffelen ze elkaar. Door krachtige compositie, lichaamstaal en mimiek worden de gevoelens heel herkenbaar en expressief uitgebeeld. Ook bij wat moeilijker situaties, zoals ‘schamen’ of ‘vertrouwen’, is dat wonderwel geslaagd. Opvallend is dat ook kleine monsters hun mannetje kunnen staan. Het vermelden van de gevoelens is een steun bij het vertellen en fantaseren bij de prenten en het bespreekbaar maken van de gevoelens. De kleurrijke tekeningen zijn gemaakt met oliepastelkrijt in intense kleuren. Tegen de opvallend diepzwarte acht…Lire la suite

Vriendjes

Van de Nederlandse kunstenares Mies van Hout verscheen een prentenboek vol vrolijke monstertjes dat de titel 'Vriendjes' meekreeg. Elke dubbele pagina laat twee monstertjes zien die plezier maken met elkaar, maar die ook ruziën en vechten. Hoewel Mies van Hout telkens weer andere figuren tekent, zit er toch een verhaallijn in het boek, die gestalte krijgt via een enkel werkwoord per pagina. Spelen leidt tot vervelen wat uitmondt in klieren en vechten. Na weglopen en schamen is er gelukkig ook plaats voor goedmaken, vertrouwen en weer lachen.
'Vriendjes' werd stijlvol uitgegeven met kleurrijke tekeningen in oliepastelkrijt op een zwarte achtergrond. De schaarse tekst werd niet gedrukt maar met kleurkrijt geschreven bij de tekeningen. Dit prentenboek is bijzonder geschikt voor gebruik in de klas. Aan de hand van de tekeningen kan worden gepraat rond conflictsituaties. Mies van Hout geeft zelf tekenworkshops naar aanleiding van haar prentenboeken. Op een bijgevoegde flyer worden en…Lire la suite