Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Een alleenstaande vrouw lijdt aan diverse obsessies, die zij aan vorige levens wijt, totdat ze eindelijk de realiteit ervaart.
Titre
De eerste foute man
Auteur
Miranda July
Traducteur
Gerda Baardman Lydia Meeder
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The first bad man
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
285 p.
ISBN
9789023490852 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Koningin van het ongemak

Interview. Sociale onbeholpenheid gecombineerd met een rijk verbeeldingsleven. Het is iets wat de personages van de Amerikaanse performer, filmmaakster en schrijfster Miranda July wel vaker typeert. 'Ik aanvaard mijn eigen onbekwaamheid, die van mijn ouders, en die van iedereen om mij heen.'

"Tijdens het schrijven schaamde ik me af en toe. Dan zei ik tegen mezelf: niemand hoeft dit te lezen, je kunt deze passage weer verwijderen, geen zorgen - je bent veilig." Het waren passages "als een harig beest zonder kleren aan", zegt Miranda July (41). Niet aangenaam om te lezen, te ongemakkelijk, te dol. "Tijdens het herschrijven heb ik die stukken in het boek wat veraangenaamd, om ze voor de lezer draaglijker te maken."

Dat gold bijvoorbeeld voor de seksuele fantasieën van haar hoofdpersoon, Cheryl Glickman. "Ze is een heteroseksuele vrouw die fantaseert over een man en een vrouw die het met elkaar doen. Alleen is zij in die terugkerende fantasieën niet die vrouw, maar de man. En geen gentleman, maar een man die een aantrekkelijke vrouw hardhandig neemt. Voor mij voelde dat in zekere zin normaal - waarom zou je als heteroseksuele vrouw niet kunnen fantaseren dat je die man bent? En toch had ik het nog nooit gehoord, heb ik het er nooit met iemand over gehad."

Het…Lire la suite

Vermakelijke of irritante navelstaarderij?

De debuutroman van de Amerikaanse all-roundkunstenares Miranda July was al voor hij in de rekken lag een hype. Maar is Roman. De eerste foute man de commotie wel waard?

Miranda July (°1974) is niet de eerste de beste debutante. Maandenlang hebben lezers wereldwijd reikhalzend de verschijning van haar romandebuut afgewacht. De Amerikaanse, die afkomstig is uit een schrijversmilieu, begon haar loopbaan als performancekunstenaar, maar heeft inmiddels bewezen dat ze in vele kunsten thuis is.

In 2005 raakte ze internationaal bekend met de film Me and You and Everyone We Know, waarvoor ze de Caméra d'Or won in Cannes. Twee jaar later zette ze de literaire wereld in vuur en vlam met de verhalenbundel Niemand hoort hier meer dan jij, die aangeprezen werd door George Saunders en Dave Eggers en waarvan meer dan tweehonderdduizend exemplaren over de toonbank gingen.

Onhandige eenlingen

July's korte verhalen worden bevolkt door onhandige eenlingen die bizarre fantasieën koesteren en weinig van het leven terechtbrengen. Ze verzeilen om de haverklap in absurde en ontzettend genante situaties, waardoor je bij het lezen ten prooi valt aan plaat…Lire la suite

Je persoonlijkheid in de toiletpot

Filmmaakster, kunstenares en auteur Miranda July schreef met De eerste foute man een roman over lust, eenzaamheid en het moederschap.

Julyesk, dat is het woord dat schrijver George Saunders verzon om het werk van de veelzijdige kunstenares te typeren. Ietwat grillig, excentriek en vol verwondering over de wereld, betekent het. Miranda July (41) regisseerde de cultfilms Me and you and everyone we know en The future, waarin ze personages opvoert met een aparte kijk op de dingen. Hun kwetsbaarheid en verdriet is voelbaar, de situaties waarin ze verzeilen zijn pijnlijk grappig.

Lange tijd had July last van haar lieflijke imago, alsof ze het Californische antwoord was op Amélie Poulain. Die bambiogen van haar hielpen ook niet echt. Toch is July's universum duisterder dan Poulains Parijse quartier. July's werk doet nog het meest denken aan de vroege A.M. Homes, die er in de jaren 90 niet voor terugschrok om personages te laten zien met wilde en donkere verlangens.

Bedavonturen

In Niemand hoort hier meer dan jij, July's verhalenbundel uit 2008, trad een vrouw aan die fantaseerde over seks met de Engels…Lire la suite

Cheryl is een alleenstaande vrouw die werkt voor een zelfverdediging-voor-vrouwenstichting. Ze is enorm neurotisch maar heeft haar eigen systeem in haar leven opgebouwd zodat ze haar eigen bediende is geworden en zo ook niemand anders nodig heeft. Ze heeft twee zaken die haar leven overheersen. Eentje daarvan is Philip. Hij is bestuurslid bij de stichting waar ze werkt. Ze is er van overtuigd dat ze elkaar kennen uit een vorig leven en probeert hem daar ook van te overtuigen op de meest bizarre manieren. Het tweede is haar onvoorwaardelijke liefde voor een baby waar ze als kind even voor zorgde. Overal gaat ze op zoek naar of ziet ze dat kindje. Op een dag krijgt Cheryl de dochter van haar bazen in huis. Voor even maar, maar uiteindelijk blijft ze. De wereld, en het huis van Cheryl worden volledig op hun kop gezet en er gebeuren dingen waardoor ze beseft dat er meer liefde in haar zit dan ze dacht. En dat mensen anders zijn dan je op het eerste ogenblik denkt dat ze zijn. Het vlot lez…Lire la suite

À propos de Miranda July

Miranda Grossinger, dite Miranda July, est une musicienne, actrice, scénariste, écrivaine et réalisatrice américaine, née le 1er février 1974 à Barre dans le Vermont.

Biographie

Miranda Grossinger est née en 1974. Fille de deux écrivains et enseignants, elle grandit à Berkeley et vit à Los Angeles en Californie, après avoir habité plusieurs années dans la ville de Portland.

Elle est notamment la réalisatrice du film Moi, toi et tous les autres (Me and You and Everyone We Know), son premier long-métrage sorti en 2005 (qui a reçu notamment lors du festival de Cannes 2005, le Prix de la Semaine de la critique, et le Prix de la Caméra d'or), et du film The Future sorti en 2011. Elle a aussi un parcours d'artiste multimédia avec des œuvres présentées au Museum of Modern Art d…En lire plus sur Wikipedia