Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De ogen van Sitting Bull

Mireille Geus (auteur)

De ogen van Sitting Bull

Public cible:
9-11 ans et plus
Wanneer zijn dementerende oma in zijn kamer intrekt, moet Valentijn zijn geliefde poster van indianenopperhoofd Sitting Bull missen. Hij sluit echter vriendschap met oma, die helemaal niet zo vergeetachtig blijkt. Stuurt Valentijn haar toch naar het bejaardentehuis om zijn kamer terug te krijgen?
Titre
De ogen van Sitting Bull
Auteur
Mireille Geus
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2012 | Autres éditions
127 p.
ISBN
9789047703884 (hardback 2012)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De 10-jarige Valentijn (ik-figuur) woont met zijn ouders in een klein appartement. Hij houdt van indianen. Zoveel dat hij voor zijn tiende verjaardag een muurschildering van Sitting Bull op zijn kamer heeft gekregen. Op een dag komt zijn oma bij hen wonen. Oma is vergeetachtig en moet naar een tehuis, maar daar is nog geen plaats. Valentijn moet op een matras bij zijn ouders slapen. Als blijkt dat oma en Valentijn het goed met elkaar kunnen vinden, sleept Valentijn zijn matras naar zijn eigen kamer terug. Samen zitten ze 's nachts in de tipi die hij van zijn vader krijgt, om oma's dromen te verjagen. Eigenlijk wil hij helemaal niet dat oma weggaat. Maar op een middag is ze opeens zoek. Het verhaal bestaat uit zes hoofdstukken die elk over een dag van de week gaan. De auteur schreef eerder o.a 'Big'* (Gouden Griffel 2006) en weet ook in dit verhaal een juiste lichte toon te vinden voor zware onderwerpen: dementie en angsten. Vanaf ca. 10 jaar.

De ogen van Sitting Bull

Dit verhaal speelt zich af van zondag tot en met vrijdag. Op zondag komt de papa van Valentijn onaangekondigd aanzetten met zijn moeder. Ze kan niet meer alleen wonen, zegt hij, omdat ze te veel vergeet zoals bijvoorbeeld: het gasvuur doven. Mama is er helemaal niet mee opgezet en Valentijn al helemaal niet, want hij moet zijn kamer afstaan aan oma. Zelf moet hij op een matras in de kamer van mama en papa slapen. Al die eerste zondagavond gaan mama en papa, drukke tweeverdieners, gewoon door met hun leven. Ze gaan zoals altijd dansen en zadelen Valentijn op met oma. Oma is bang en verward en van slapen komt niet veel in huis. Uiteindelijk besluit Valentijn bij oma in bed te kruipen. Hij slaagt erin een quasi normaal gesprek met haar te voeren tot oma plots weer terugkeert naar dezelfde beginvraag, alsof het hele gesprek weggevaagd is. Valentijn interesseert zich voor indianen. Hij heeft een grote poster van Sitting Bull op zijn kamer. Met oma kan hij die interesse delen. Al die eerste…Lire la suite