Livre
Néerlandais

De parel : over zeemeerminnen en de zee

Mirjam Oldenhave (auteur), Helen van Vliet (dessinateur)

De parel : over zeemeerminnen en de zee

Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Lana is een zeemeermin. Ze vindt op een verre rots een schelp. Er zit een grote parel in. Maar hoe komt ze weer thuis? Met veel informatie over de zee. Verhaal AVI-E3, informatie AVI-M5. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Niveau de lecture
AVI E3, AVI 3, AVI M5, AVI 6
Titre
De parel : over zeemeerminnen en de zee
Auteur
Mirjam Oldenhave
Dessinateur
Helen van Vliet
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2015 | Autres éditions
27 p. : ill.
ISBN
9789027664457 (hardback)
Placing suggestion
908.5 (SISO) Over sprookjes en fantasiefiguren (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Zeemeermin Lana ziet in de verte iets glimmen. Ze zwemt ernaartoe en vindt een grote parel in een schelp. Maar dan weet ze de weg naar huis niet meer. Deeltje in de serie ‘Lees en weet’* bedoeld voor kinderen die leren lezen, samen met iemand die al kan lezen. Indeling in elf getitelde hoofdstukjes die met de zee(meermin) te maken hebben, zoals zwemmen, de strandjutter, de zeehond, het kompas, boten, etc. Op de linkerpagina staat steeds de eenvoudige fictieve tekst met, op een uitzondering na, korte enkelvoudige zinnetjes en een- en tweelettergrepige woorden, AVI-E3. Royaal, goed leesbaar schreefloos lettertype. Zwierige tekeningen in blauw-geeltinten vullen de pagina verder op. Op de rechterpagina staat de moeilijkere non-fictietekst (AVI-M5) in kleiner lettertype met schreefjes met op het kind afgestemde uitleg over de verschillende zeeonderwerpen. Ter verduidelijking wordt hierbij fotomateriaal gebruikt. Een eenvoudig verteld samenleesboek met heel wat weetjes. Vanaf ca. 6,5 jaar.

De parel

De serie 'Lees en weet' van uitgeverij Zwijsen richt zich op kinderen die leren lezen. Het zijn samenleesboeken, waarbij de beginnende lezer samen leest met een meer ervaren lezer. Op de linkerpagina staat een eenvoudig fictieverhaal (AVI 3) en op de rechterpagina vind je een informatieve non-fictietekst van een hoger AVI-niveau. Elementen uit de fictietekst worden verder toegelicht in de non-fictietekst. Illustraties en foto’s wisselen elkaar af. De lay-out is niet te druk en overzichtelijk. De gekleurde balken aan het begin van elk hoofdstuk komen ook terug in de inhoudsopgave. Zo kan je ze nog gemakkelijker terugvinden. Hoewel de boekjes uit deze serie erg mooi ogen en er heel aantrekkelijk en volledig uitzien, zijn ze misschien toch wat te uitgebreid om echt de leesmotivatie te bevorderen. Lezen en dan nog een boel informatie verwerken is soms wat teveel gevraagd. Dit verhaaltje gaat over Lana, een echte zeemeermin. Zoals een echte zeemeermin zit ook zij regelmatig op een rots en …Lire la suite