Livre
Néerlandais

Identitti : roman

Mithu Sanyal (auteur), Ymke van der Staay (traducteur)
Een professor die altijd beweerde dat ze van Indiase komaf is, blijkt haar huid te kleuren en komt gewoon uit een Duitse familie. Het roept veel maatschappelijke verontwaardiging op.
Titre
Identitti : roman
Auteur
Mithu Sanyal 1971-
Traducteur
Ymke van der Staay
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Identitti
Éditeur
Amsterdam: Cossee, copyright 2022
413 p.
ISBN
9789464520095 (paperback)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een fake rolmodel

Met haar romandebuut Identitti bewijst de Duitse cultuurwetenschapster Mithu Sanyal dat je over een polariserend thema als identiteit ook met humor kunt schrijven.

Alle ogen zijn gericht op Saraswati, een professor interculturele studies en postkoloniale theorie aan de universiteit van Düsseldorf. Met boeken als Decolonize your soul en White guilt, waarom niemand wit wil zijn beheerst ze sociale media en talkshows.

Dan onthullen de media dat de charismatische docente, die erom bekendstaat witte studenten uit haar colleges weg te sturen, helemaal niet de Indiase vrouw is die ze altijd beweerde te zijn. Ooit zag Saraswati er uit als 'Madonna in haar Blonde Ambition-fase'. Net zoals mensen met het verkeerde geslacht geboren kunnen worden, betoogt ze, zat zij opgesloten in de foute huidskleur en koos daarom voor een lichamelijke transitie.

Kan de culturele toe-eigening nog erger, schreeuwt het internet. Mithu Sanyal vertelt de gebeurtenissen immers deels via de shitstorm die op sociale media ontstaat. Daarvoor vroeg ze aan bekende Duitse activisten om een reactie te schrijven op de fictieve gebeurtenissen in het boek.

Ge…Lire la suite

Een knap gecomponeerde roman over een professor postkoloniale theorie, gender- en identiteitstheorie. Zij beweerde van Indiase afkomst te zijn, maar ze heeft haar huid laten kleuren en komt van een Duitse familie. Dit roept behalve veel commentaar ook veel vragen op. Dat laatste vooral bij de studente Nivedita die een grote bewonderaar van haar is. Als je gender fluid kunt zijn, geldt dit dan ook logischerwijs voor je huidskleur? Of zijn sekse en huidskleur biologie, maar is gender een keuze? Het verhaal is in vlotte stijl geschreven. 'Identitti' zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken. Mithu Sanyal (Düsseldorf, 1971) is professor cultuurwetenschappen, journalist en auteur. Ze schrijft over seks, gender, post- kolonialisme, macht en racisme. Haar essays en artikelen werden gepubliceerd in The Guardian. ‘Identitti' is haar eerste roman en stond na talloze enthousiaste recensies wekenlang op de Duitse bestsellerlijsten

À propos de Mithu Sanyal

CC BY-SA 2.0 - Image by Heinrich-Böll-Stiftung from Berlin, Deutschland

Mithu Melanie Sanyal ou Mithu M. Sanyal, née en 1971 à Düsseldorf, est une scientifique culturelle, journaliste et romancière allemande. Ses sujets principaux sont le féminisme, le racisme, la politique identitaire, la culture pop et le post colonialisme.

Biographie

Mithu Sanyal grandit à Düsseldorf-Oberbilk (de), auprès d'une mère polonaise et d'un père indien. Elle étudie la littérature allemande et anglaise à l'université Heinrich-Heine de Düsseldorf. En 2009, elle soutient un doctorat sur l'histoire culturelle des organes génitaux féminins. Sa thèse est publiée sous le titre Vulva.

En octobre 2021, elle est admise au Centre PEN Allemagne (de).

Journalisme

Depui…En lire plus sur Wikipedia