Livre
Néerlandais

Het rode korenveld

Mo Yan (auteur), Jan De Meyer (traducteur)

Het rode korenveld

Mo Yan (auteur), Jan De Meyer (traducteur)
Een Chinese jongen vertelt over het leven van zijn grootmoeder in een dorpsgemeenschap op het schiereiland Shandong voor, tijdens en na de Japanse bezetting die gepaard ging met ongemeen wrede gruweldaden.
Titre
Het rode korenveld
Auteur
Mo Yan
Traducteur
Jan De Meyer 1961-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Chinois
Titre original
Hong gaoliang jiazu
Éditeur
Breda: De Geus, 2015
510 p.
ISBN
9789044529241 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Romandebuut uit 1986 van de Nobelprijswinnaar van 2012, dat dankzij de succesvolle verfilming door Zhang Yimou ('Het rode korenveld'/'Red sorghum', 1987) altijd Mo Yans bekendste titel is gebleven. Het boek werd in 1994 (onder dezelfde titel) uit het Engels vertaald (uitgeverij Bert Bakker/Ooievaar), maar nu voor het eerst direct uit het Chinees én integraal, zoals de toelichting vermeldt. Een op de auteur gelijkende verteller bezingt zijn heldhaftige voorouders, die zich in de jaren dertig met hart en ziel tegen de Japanse bezetter verzetten. Hun vitaliteit, die zij vooral aan het rode koren lijken te danken, schildert Mo Yan letterlijk in geuren en kleuren. Maar voortdurend heen en weer bewegend tussen heden en verleden wordt ook het contrast duidelijk tussen de hedendaagse, slappe nietsnut en de pure, bijna dierlijke plattelanders. Die vitaliteit is in het tegenwoordige, communistische China dan ook verloren gegaan, schrijft Mo Yan: ‘De rode sorghum waar ik keer op keer de lof van …Lire la suite

À propos de Mo Yan

CC BY-SA 3.0 - Image by Johannes Kolfhaus, Gymn. Marienthal

Mo Yan (chinois : 莫言 ; pinyin : Mòyán ; litt. « celui qui ne parle pas »), de son vrai nom Guan Moye (管谟业 / 管謨業, Guǎn mó yè), est un écrivain chinois, né le 17 février ou le 5 mars 1955, ou bien encore en mars 1956,, à Gaomi dans la province du Shandong en Chine. Le 11 octobre 2012, il a reçu le prix Nobel de littérature.

BiographieEn lire plus sur Wikipedia