Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Autobiografische roman waarin de Marokkaanse schrijver verhaalt van de nood die zijn ouders dwingt weg te trekken uit het Rifgebergte naar de grote stad.
Titre
Hongerjaren
Auteur
Mohamed Choukri
Traducteur
Lourina De Voogd
Langue
Néerlandais
Langue originale
Arabe
Titre original
A'wam al-dju'
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2020 | Autres éditions
223 p.
Note
Oorspronkelijke titel in colofon : Al-Khubs al-Hafi
ISBN
9789491921193 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De vertaling van dit boek, dat in 2006 bij de tweede druk in een herziene versie werd uitgegeven door Van Gennep, is herzien en het boek is nu uitgegeven in de Berberbibliotheek van uitgeverij Jurgen Maas, zonder voorwoord dit keer. 'Hongerjaren' verscheen voor het eerst in 1983 bij Het Wereldvenster. De autobiografische roman schetst op heel realistische wijze de harde jeugdjaren van Choukri (ook wel als Sjoekri geschreven) in Tanger en Tetouan, waar hij vooral op straat, in cafés en bordelen leefde. Choukri (1935-2003), geboren in een Berbergebied in Marokko, leert pas op zijn twintigste lezen en schrijven. Tot die tijd was hij analfabeet. Het boek werd in meer veertig talen vertaald. In korte zinnen, heel direct, ontroerend en meeslepend, schrijft Choukri op een rauwe en openhartige manier over seks, over zijn contacten op straat, drank, kif roken en over zijn vader, die hij haat. Met verklarende woordenlijst. Een prachtige zwart-wit foto van Choukri op het omslag.

À propos de Mohamed Choukri

Mohamed Choukri (en berbère : Muḥemmed Cikri, en arabe : محمد شكري) né le 15 juillet 1935 à Beni Chiker, dans la Province de Nador, au Maroc, et mort le 15 novembre 2003 à Rabat, est un écrivain marocain dont les livres sont principalement écrits en arabe classique.

Biographie

Grandes lignes

Mohamed Choukri est né en 1935 à Ayt Chiker, un petit village berbérophone du Rif près de Nador au Maroc. Élevé dans une famille du quartier pauvre, il s'enfuit à l'âge de onze ans et devient un enfant des rues, à Tanger, où il vit dans les quartiers les plus pauvres de la ville, côtoyant la misère, la violence, la prostitution et la drogue. À…En lire plus sur Wikipedia