Livre
Néerlandais

De laatste strijd van captain Ni'mat : roman

Mohamed Leftah (auteur), Henne Van der Kooy (traducteur)
Als een gepensioneerde militair in Egypte zijn homoseksuele kant ontdekt, komt hij in conflict met zijn islamitisch milieu.
Titre
De laatste strijd van captain Ni'mat : roman
Auteur
Mohamed Leftah
Traducteur
Henne Van der Kooy
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le dernier combat de captain Ni'mat
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Van Gennep, 2013
126 p.
ISBN
9789461642097 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Je zou haast denken dat er een revolutionair, Arabische-lenteachtig kantje aan deze novelle zit. Nochtans werd ze geschreven en gepubliceerd nog voordat de onrust in Egypte losbarstte. Mohamed Leftah werd geboren in Marokko, studeerde in Parijs, bracht de laatste jaren van zijn leven door in Caïro en stierf er in 2008. De arendsblik waarmee hij naar de Egyptische maatschappij kijkt en erin slaagt de vinger precies op enkele van haar wonden te leggen, heeft ongetwijfeld met die multiculturele achtergrond te maken.
Hoofdpersonage Captain Ni'mat, Egyptenaar en oud-militair, is het oude regime in persoon. Hij heeft gevochten in de oorlog van '67 en is ook na zijn pensioenleeftijd nog de belichaming van  Egyptische waarden. Zijn vrouw en hijzelf zijn liberale moslims die een comfortabel leven leiden in een buitenwijk van Caïro. Het is hun jonge huisbediende Islam die in Captain Ni'mat onbekende gevoelens wakker maakt en met wie hij een totaal nieuwe wereld van passie, tederheid en lie…Lire la suite
Deze korte roman van de Marokkaanse schrijver (1946-2008) werd postuum gepubliceerd. Het verhaal lijkt simpel: een gepensioneerde Egyptische gevechtsvlieger leidt een comfortabel en lui leven met echtgenote en seniorenvrienden, tot hij verliefd wordt op zijn jonge Nubische bediende. Hij is zelf stomverbaasd, maar ook overtuigd van de juistheid en de zuiverheid van zijn liefde, die vervolgens zijn hele leven overhoop gooit. De ik-figuur schrijft in dagboekfragmenten over zijn visie op mannelijkheid, zijn interpretatie van zijn gedrag en over de betekenis van het lid zijn van de groep. De verteller beschrijft soms meer dan bloemrijk het seksuele ontluiken, maar toont ook op wrange wijze de sociale uitsluiting van de eenling die zich aan de groep onttrekt. Deze soms schokkende roman geeft een intrigerend beeld van de moslimsamenleving waar de personages in leven; een kritische, boeiende en soms lyrische reflectie. Vrij kleine druk.

À propos de Mohamed Leftah

Mohamed Leftah, né le 14 mai 1946 à Settat, au Maroc, et mort le 20 juillet 2008 au Caire, en Égypte, est un romancier, journaliste et critique littéraire marocain.

Biographie

Il fait ses études à Casablanca et se dirige par la suite vers une carrière scientifique ; il étudie à Paris dans une école d'ingénieurs en travaux publics et est témoin de Mai 68.

Après son retour au Maroc, il suit une formation dans l'informatique et devint critique littéraire dans différents journaux marocains, notamment le Matin du Sahara et le Temps du Maroc.

Il amorce sa carrière d'écrivain dans les années 1990, avec la parution en 1992 de Demoiselles de Numidie (Éditions de l'Aube). Roman traitant crûment de la dure réalité de …En lire plus sur Wikipedia