Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Fee : we blijven altijd zussen

Monika Feth (auteur)

Fee : we blijven altijd zussen

Public cible:
15 ans et plus
Een 17-jarig meisje probeert het verlies van haar zus, die aan een stofwisselingsziekte leed, te verwerken tijdens een vakantie in Schotland met haar vriend.
Titre
Fee : we blijven altijd zussen
Auteur
Monika Feth
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Fee : Schwestern bleiben wir immer
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2000
188 p.
ISBN
90-209-4005-8

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 39 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Fee is een ontroerend verhaal over ziek zijn en sterven. Claire, de verteller, is de zus van Fee, het gehandicapte meisje dat onlangs gestorven is. Claire is samen met haar vriend in Engeland. En daar denkt ze terug aan de moeilijke periode waarin ze afscheid moest nemen van haar zus. Claires hoofd zit vol herinneringen, en het dagboek van haar moeder voegt daar nog heel wat aan toe. En dan lukt het haar, na heel wat omzwervingen, om het verleden los te laten.

In dit aangrijpende psychologische verhaal beleeft de lezer van dichtbij de moeilijkheden en problemen die de stofwisselingsziekte van Fee met zich meebracht. En hoe het gehandicapte meisje elke dag een beetje meer stierf. Fees aftakelingsproces wordt opnieuw beleefd vanuit het standpunt van Claire, die na Fees dood in een crisis is terechtgekomen. Die crisis beleeft Claire ver van huis, in een land waar de natuur en de cultuur herinneren aan een roemrijk verleden. Bovenal stelt dit verhaal het geloof in God ter di…Lire la suite
De twee jaar oudere zus van Claire, Fee, heeft de stofwisselingsziekte MPS. Op negentienjarige leeftijd overlijdt ze. In flashbacks wordt duidelijk wat het leven van Fee betekende voor haar omgeving. Naast alle ellende straalde ze zoveel licht uit, dat iedereen op z'n eigen wijze een innige band met haar had. Claire gaat met haar vriend Joost al snel na de begrafenis op vakantie naar Schotland. Met de dagboeken van haar moeder en haar herinneringen is ze daar bezig met het rouwproces en kan ze aan het eind van de vakantie haar zus 'loslaten' en heeft ze meer begrip voor haar ouders. Ondanks de melodramatische momenten geeft het verhaal een indringend beeld van een gezin met een kind, dat stervende is. Het boek leest prettig, al springt het steeds van heden naar verleden. Storend zijn wel de vele reisgidsgegevens over Schotland. Het onderwerp is realistisch en stemt tot nadenken over de ongrijpbaarheid van emoties in verband met ziek zijn, dood en rouw. Vanaf ca. 14 jaar.

À propos de Monika Feth

CC BY-SA 3.0 de - Image by Isabelle Grubert

Monika Feth est une écrivaine allemande, auteure de livres pour enfants et de romans jeunesse, née en 1951. Elle a effectué des études de lettres à Bonn et travaille aujourd'hui comme journaliste.

Romans

  • Monsieur Tougris, le ramasseur de pensées, Actes sud (1996)
  • Monsieur Toubleu, le polisseur de plaques de rue (1996)
  • Monsieur Toutencouleur, la ville et la mer (1997)
  • Monsieur Toupuissant et l'arc-en-ciel (1998)
  • Vol, envol, Thierry Magnier (2004) 
  • Prisonnière de la lune, Milan (2005) 
  • Le Cueilleur de fraises, Hachette, coll. « Black Moon » (2008)
  • Le Peintre des visages, Hachette, coll. « Black Moon » (2009) 
  • Le Voleur d'éclats, Hachette, coll. « Black Moon…En lire plus sur Wikipedia