Livre
Néerlandais

De Vleermuisbende

Monique Van der Zanden (auteur), René Pullens (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Roel leert tijdens zijn vakantie in de Ardennen duiken van zijn neef Lars. Samen komen ze erachter dat er een bende actief is in de grotten. Ze gaan op onderzoek uit. AVI-M6. Vanaf ca. 9 jaar.
Niveau de lecture
AVI 8, AVI E5
Titre
De Vleermuisbende / Monique van der Zanden ; met tek. van René Pullens
Auteur
Monique Van der Zanden
Dessinateur
René Pullens
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2006
72 p. : ill.
ISBN
90-276-6308-4

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De serie 'Bikkels' wil bepaalde leesvaardigheden inoefenen vanaf AVI-niveau 3. Enerzijds wordt nieuwe woordenschat aangebracht, wat extra in de verf wordt gezet door elk boek op het voorste schutblad te laten beginnen met een illustratie waarop enkele woorden afgedrukt worden die aansluiten bij het thema. Anderzijds komt telkens een bepaalde leesmoeilijkheid aan bod (en die wordt aangegeven vooraan in het boek, onder de Leeslat van de KPC Groep), zoals "moderne woorden" of "woorden met meerdere open lettergrepen". De reeks werd in 2005 opgestart, met twee pakketten van telkens acht boeken voor resp. AVI-niveau's 3/4 en 5/6. De nieuwe reeks schuift opnieuw op, naar AVI-niveaus 7/8.

De acht boeken in elk pakket staan in verband met elkaar. Voor de nieuwe reeks is dat de basisschool De Regenboog, die actie voert voor Unicef (achteraan in het boek komt dan ook een advertentie voor Kids United, de kinderclub van Unicef, en een deel van de opbrengst van deze serie wordt aan Unicef ge…Lire la suite
Roel en zijn ouders gaan op vakantie bij familie die een buitensportcentrum gaat beginnen. Lars, de oudere neef van Roel, heeft zijn duikbrevet al en gaat Roel duiken leren. Tijdens een van hun duiktochten komen ze uit bij activiteiten van de Vleermuisbende. Deze bende duikt in grotten naar natuurschatten, die ze vervolgens duur verkopen. Deeltje uit de serie Bikkels* waarin per boek een specifieke leesmoeilijkheid wordt behandeld: in dit boek is er extra aandacht voor woorden afkomstig uit het buitenland. Daarnaast staat de ontwikkeling van de woordenschat centraal. Het verhaal wordt verteld in vlot Nederlands met af en toe een Engelse (duik)term ertussen, AVI-M6. In het spannende verhaal wordt veel uitleg en informatie gegeven over duiken en natuurbescherming. Ook wordt aandacht gevraagd voor 'Actie Prik', een actie van Unicef (inentingen in arme landen). De bladzijdes met tekst zijn vol, maar blijven door de ruime interlinie toch rustig en overzichtelijk. Af en toe wisselt een pagi…Lire la suite

De vleermuisbende

Roel gaat de voorjaarsvakantie doorbrengen bij zijn oom in de Ardennen. Die wil een centrum oprichten voor buitensport. De volwassenen klussen en Roel zwerft met zijn neef Lars over het terrein. Lars leert Roel duiken in een klein meer. Tijdens een nachtwandeling zien de jongens toevallig dat er mannen duiken in 'hun' meer en dat ze er plaatjes aanbrengen om iets aan te duiden. Natuurlijk gaan de jongens het de volgende dag onderzoeken. Ze vinden een prachtige grot, waarvan de ingang zich onder water bevindt. Nu is nog de vraag: wat sleurden die mannen mee in die waterdichte kisten? Een gekend stramien: jongeren helpen een bende op te rollen. Het boek leest vlot en de ingebouwde spanning o.a. van het duiken doet de rest. Ongemerkt worden er tegelijk een heleboel vreemde woorden geoefend.

Suggestions