Livre
Néerlandais

De delicatesse

Muriel Barbery (auteur)
Een autoriteit op het gebied van de gastronomie overpeinst op zijn sterfbed wat voor hem het lekkerste gerecht is.
Sujet
Eetcultuur
Titre
De delicatesse
Auteur
Muriel Barbery
Langue
Néerlandais
Titre original
Une gourmandise
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2001
116 p.
ISBN
90-446-0038-9

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 26 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Van de Oudheid tot de Middeleeuwen en de Renaissance was er een traditie van imitatio: men volgde een groots voorbeeld na, in de hoop ooit die volmaakte stijl te beheersen. Muriel Barbery heeft een imitation van Proust nagestreefd. Een aemulatio van deze onsterfelijke grootheid is nagenoeg onmogelijk, maar De delicatesse is een boek van iemand die graag eet en die weet hoe ze dat in taal moet gieten. Het hoofdpersonage van deze roman is een fantastisch verteller, de causeur aan de feesttafel na een grandioze maaltijd, die het niet heeft over politiek of over zijn ongelooflijke avonturen, maar over gerechten, over de barok van de keuken in een taal die je laat proeven wat hij zegt. Hij is een estheet van de smaak, letterlijk: de smaak van sardines op de grill, van garnalen, van schapenvlees net op het moment dat het smelt op de tong. Hij is de meest gevreesde culinaire criticus van Frankrijk, de kenner bij uitstek van de goede smaak en hij ligt op sterven. In zijn …Lire la suite
De grootste culinaire criticus van Frankrijk, 68 jaar oud, ligt op sterven en zijn laatste gedachten zijn gewijd aan het achterhalen van een smaak uit zijn jeugd. De schrijfster laat hem scènes oproepen uit zijn vroegste kinderjaren, zijn jeugd, zijn vakanties, en natuurlijk zijn enorme eetfestijnen bij diverse restaurants, waarover hij qualitate qua moest schrijven. Tussendoor komen respectievelijk zijn vrouw, zijn kinderen, zijn arts en tevens vriend aan het woord, heel kort, maar voldoende om een inzicht in het karakter van deze man te krijgen. Een ongewoon en origineel verhaal, uitstekend verteld, en waarin de lezer mee-eet en proeft, zo geraffineerd wordt het opgediend. Mooi uitgegeven, delicaat voor zo'n delicatesse, de vertaling is goed. Kleine druk.

À propos de Muriel Barbery

CC BY-SA 2.0 - Image by Elena Torre from Viareggio, Italia

Muriel Barbery, née le 28 mai 1969 à Casablanca (Maroc), est une romancière française.

Biographie

Agrégée de philosophie (1993) à l'École normale supérieure (Paris), elle commence sa carrière à l'Université de Bourgogne.

Elle enseigne ensuite à Saint-Lô. Lauréate d'une résidence à la Villa Kujoyama, elle quitte son poste de professeur de philosophie dans un IUFM pour venir habiter, en 2008 et 2009, à Kyoto, avec son mari Stéphane Barbery.

Souhaitant rester dans l'ombre des médias et du public, elle vit loin de la pression médiatique. Revenue en Europe, elle a résidé à Amsterdam, puis s'est installée en Touraine. Elle est divorcée de Stéphane Barbery, et remariée[réf. nécessaire].

En août 2020, Muriel Barb…En lire plus sur Wikipedia