Bande dessinée
Néerlandais
Titre
Scala
Scénariste
Mythic
Dessinateur
Iouri Jigounov
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Scala
Éditeur
Brussel: Le Lombard, 2006
48 p. : ill.
ISBN
90-5581-594-2 9789055815944 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De CIA heeft op diverse plaatsen op aarde aanslagen verijdeld. Elke keer was dezelfde afdeling van het agentschap bij de operaties betrokken en elke keer werd dezelfde mysterieuze jonge vrouw op de plaats van het onheil gezien, Een Cubaanse ex-kolonel vertelt Alfa en Sheena dat deze jonge vrouw de codenaam Scala heeft. Ze moordt met het grootste gemak en de CIA gebruikt haar op plaatsen waar hun agenten te veel dreigen op te vallen. Alfa en Sheena gaan haar laatste schuilplaats in New Mexico doorzoeken. Daar komen ze in een ingewikkeld kluwen van verraad terecht. Niemand is nog te vertrouwen en niets is nog wat het lijkt. Het verhaal eindigt met een cliffhanger van jewelste...

Het is alweer tien jaar geleden dat de jonge Rus Youri Jigounov naar Brussel reisde met een aantal van zijn stripplaten onder de arm. Yves Sente van het weekblad Kuifje geloofde in het tekentalent van deze Moskoviet, en even later was 'Alfa' geboren, een brandend actuele spionagereeks. Na de zelfmoord v…Lire la suite
CIA-agent Alfa en diens vrouwelijke collega, beiden jong en knap, tussen hen een zekere onderhuidse erotische spanning, ontdekken dat ze worden gemanipuleerd in de jacht op de volstrekt meedogenloze terroriste Scala (à la Baader-Meinhof). Hooggeplaatste CIA-functionarissen complotteren op cynische wijze rond de presidentsverkiezingen in een Zuid-Amerikaans land. Met hulp van een oude bekende, een overgelopen Stasi-agent, kunnen Alfa en collega een aanslag voorkomen, waarbij ze overigens zelf ternauwernood aan de dood ontsnappen. Scala laat zich echter niet gebruiken, laat geen enkele levende getuige achter, opdrachtgever noch medeterrorist, en ontsnapt naar elders. Een goed getekend en fraai ingekleurd actie/spionagestripverhaal, vergelijkbaar met series als 'XIII' en 'Largo Winch'. Goed te lezen zonder kennis van voorgaande delen, maar door de verschillende intriges moet je wel je aandacht erbij houden.

À propos de Mythic

Mythic, de son vrai nom Jean-Claude Smit-le-Bénédicte (autres pseudonymes : Jean-Claude Hyrayem, Jean-Sébastien Forst), est un graphiste, romancier, nouvelliste, auteur de théâtre et scénariste de bande dessinée belge, né le 10 juillet 1947 à Uccle, Belgique.

Biographie

Mythic se lance tout d'abord dans le théâtre pour enfants, puis commence une carrière de graphiste dans les années 1960-1970 et il expose en Belgique et à l'étranger. Chroniqueur littéraire et cinématographique, il organise et anime parallèlement des conventions et des festivals de films de science-fiction et de fantastique.

En 1974, il est répertorié parmi les dix meilleurs graphistes européens du XXe s…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions