Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Eind jaren dertig van de 20e eeuw onderneemt een 10-jarige Somalische jongen een barre tocht door het oostelijk deel van Noord-Afrika op zoek naar zijn verdwenen vader.
Titre
Zwarte mamba
Auteur
Nadifa Mohamed
Traducteur
Josephine Ruitenberg
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Black mamba boy
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Orlando, cop 2010
312, 8 p. : ill.
Note
Bevat suggesties voor leesgroepen
ISBN
9789022959749 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De auteur vertelt het levensverhaal van haar Somalische vader die als straatjongen in 1935 in Jemen moest overleven met stelen en bedriegen. Na de dood van zijn moeder vlucht hij om zijn vader te gaan zoeken, die hem had verlaten en ergens in Oost-Afrika woont. De zoektocht duurt jaren en voert hem langs de landen in de hoorn van Afrika, Egypte, Frankrijk en Engeland. Hij vecht met het Italiaanse leger tegen het Britse. De barre tocht brengt hem ontberingen, vernederingen, honger en malaria, tot hij in Engeland te horen krijgt dat hij inmiddels een zoon heeft gekregen in Eritrea. Hij gaat terug naar zijn kind, hij wil het anders doen dan zijn vader. Deze debuutroman van de Somalisch-Britse schrijfster (1981) is op uiterst boeiende wijze 'van binnen uit' geschreven, met groot inlevingsvermogen, mensenkennis, oog voor detail, met lyrische beschrijvingen van steden en landschappen. De poëtische schrijfstijl van het boek maakt de schrijnende werkelijkheid draaglijk. Paperback; kleine druk.

À propos de Nadifa Mohamed

CC BY-SA 3.0 - Image by Sabreen Hussain.

Nadifa Mohamed (en somali : Nadiifa Maxamed), née en 1981, est une écrivaine britannique et somalienne ; elle écrit en anglais.

Éléments biographiques

Nadifa Mohamed est née en 1981 à Hargeisa, en Somalie. En 1986, sa famille – ses parents, sa sœur alors âgée de neuf ans et son frère de quatorze - s'installe à Londres pour un séjour de courte durée. La guerre civile en Somalie ayant éclaté peu après, décide de rester en Angleterre.

Nadifa Mohamed est diplômée d'histoire et de sciences politiques de l'université d'Oxford. Elle prépare actuellement son troisième roman. Elle a collaboré occasionnellement à Sheeko, un magazine somalien, ainsi qu'aux revues littéraires Granta et Asymptote.

Parmi ses influences littéraires, elle cite Toni Morrison, J.M. Coetzee, Ahmadou Kourouma, Arundhati Roy, Claude McKay et Dylan Thomas.

En lire plus sur Wikipedia