Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Een meisje in Georgie͏̈ neemt de zorg voor verweesde kinderen in een internaat op zich.
Titre
Het perenveld / Nana Ekvtimisjvili
Auteur
Nana Ekvtimishvili
Traducteur
Mario Molegraaf
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Das Birnenfeld
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2019
204 p.
ISBN
9789044641561 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Helende regen

In haar ontroerende debuut Het perenveld beschrijft Nana Ekvtimisjvili zonder gejammer het verdriet van in de steek gelaten kinderen in een internaat in Tbilisi.

Een vervallen internaat voor geestelijk gehandicapte kinderen, die dikwijls door hun ouders in de steek zijn gelaten, in de Kertsjstraat in Tbilisi, jaren negentig, is de locatie waar de eerste roman van Nana Ekvtimisjvili (Georgië, 1978, thans werkzaam als filmmaker en auteur in Berlijn) zich afspeelt. Het perenveld, verschenen in Georgië in 2015, en nu vertaald naar de Duitse editie uit 2018, is geroemd als een klein meesterwerk, en met recht. Het is een modern Dickens-verhaal over kinderen op wie niemand meer let, en die in hun afgelegen universum al vroeg te maken krijgen met armoede, dood, maar ook met de behoefte van Georgiërs om het bij een festiviteit juist op een onmatig eten en drinken te zetten, met een paar pistoolschoten in het plafond van de eetzaal als lollige begeleiding.

We volgen met name Lela (18), die al jaren in het internaat zit, die wraakgevoelens koestert jegens de vieze geschiedenisleraar Vano, die het beheer krijgt over de parkeerplaa…Lire la suite

Deze roman, in samenwerking met de auteur vertaald vanuit de Duitse editie van dit van oorsprong Georgische werk uit 2015, schetst een realistisch beeld van een land dat nog maar net onafhankelijk is geworden en nog altijd gehuld is in een cultuur van opake, zwijgen. Lela, bozig en jong, vecht een hopeloze strijd tegen de heersende mores. Maar ze neemt ook kinderen onder haar hoede die verkommeren in een internaat en die alleen zijn komen te staan in het leven. Een internaat dat wordt afgeschilderd als een ‘school voor debielen’. Ze helpt ze om zelf hun lot te verbeteren door studie en ontwikkeling. Ze helpt vooral de kwetsbare Irakli. En dan is er de geschiedenisleraar die dood moet zodat alle kinderen hun bestaan kunnen ontvluchten over het perenveld. Knap, realistisch en ontroerend geschreven is ‘Het perenveld’ een verhaal over kracht en tragiek in een land dat belast is door het verleden en langzaam en met vallen en opstaan op weg gaat naar een nieuwe tijd. En over hoe in dat proc…Lire la suite

À propos de Nana Ekvtimishvili

Nana Ekvtimishvili (en géorgien : ნანა ექვთიმიშვილი et phonétiquement en français : Nana Ekvtimichvili), née le 9 juillet 1978 à Tbilissi (en Géorgie, à l’époque en URSS), est une cinéaste géorgienne, scénariste et réalisatrice de films coproduits en France, et écrivaine.

Biographie

Elle étudie la philosophie et sort diplômée de l’université d’État Ivané Djavakhichvili de Tbilissi. Adolescente, elle vit la période de la guerre civile.

À la fin des années 1990, elle part en Allemagne, à Potsdam-Babelsberg, poursuivre des études cinématographiques à l’Académie de film et de télévision Konrad Wolf.

En 1999, ses premières nouvelles sont publiées dans la revue géorgienne Arili.

En 2008, elle tourne son premier court métrage, Lost mainland, puis trois ans plus tard un second c…En lire plus sur Wikipedia