Bande dessinée
Néerlandais

Het verheven licht

Nathal (scénariste), Gibert (scénariste), Maël (dessinateur)
Titre
Het verheven licht
Scénariste
Nathal Gibert
Dessinateur
Maël
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La sublime lumière
Éditeur
[Brussel]:: Glénat Benelux, 2004
46 p. : ill.
ISBN
90-6969-365-8

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 7 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Nadat de jongeman Tamino op straat bewusteloos is gevallen en de edelsteen uit zijn ring werd gestolen, krijgt hij te maken met allerlei mensen die een bijzondere interesse voor hem aan de dag leggen. Hij zoekt zijn toevlucht tot zijn vioolmeester Mozart en diens dokter Von Born neemt hem mee naar een vrijmetselaarsbijeenkomst. Zij zoeken Tamino's steen voor hun 'harmonietafel'. De vergadering wordt gewelddadig onderbroken en tijdens zijn vlucht komt Tamino in de handen van weer andere, en wredere, gegadigden. Hij wordt vrij toevallig gered door de poelier Papageno, die hem meeneemt naar een schuilplaats buiten de stad. Tamino moet allerlei hinderlagen ontwijken; o.a. de Oostenrijkse vorst stuurt een onguur heerschap achter hem aan, want hij vreest een revolutie op Franse wijze.

Ondanks de vele gebeurtenissen en peripetieën, die ook niet bepaald inventief in beeld zijn gebracht, is het scenario wat stroef en rammelend. De personages zijn voorspelbaar en clichématig; zo wordt ni…Lire la suite
In het Wenen van eind achttiende eeuw wordt de jonge Tamino achterna gezeten door geheimzinnige vrijmetselaars, een vileine machtsbeluste kardinaal met zijn mooie vriendin en de politie van de keizer, en tenslotte de keizer zelf vanwege de geheime kennis die hij bezit over de magische mogelijkheden van bepaalde edelstenen. Hij wordt zelfs gemarteld, maar weet te ontsnappen met hulp van een vogelaar, Mozart en Mozarts vriend Schikaneder. Tussendoor speelt ook nog de liefde van Tamino voor de dochter van de vriendin van de kardinaal, die door de vrijmetselaars is gekidnapt. Een goed opgebouwd, knap, bijna expressionistisch getekend verhaal waarin het broeierige sfeertje van het Wenen omstreeks omstreeks 1780, maar ook de karakters van de personen ontzettend knap zijn weergegeven. Prachtige kleuren, begrijpelijk taalgebruik. Het album leest als een trein, is razend spannend en is nog eens erg mooi ook. Het begin van een zeer veelbelovende reeks.