Een joodse man voelt er niets voor om na de dood van zijn vader gedurende elf maanden het gebed voor de doden te doen en besteedt dit via internet uit, maar krijgt daar later spijt van.
Titre
Kaddisj.com
Auteur
Nathan Englander
Traducteur
Nicolette Hoekmeijer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Kaddish.com
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2019
204 p.
ISBN
9789026339134 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De New Yorkse Larry reist af naar Tennessee voor de begrafenis van zijn vader. Hij verdwaalt als atheïst geheel in de gebruiken die zijn joodse, orthodoxe familie van hem verwacht, maar zegt toe toch de verplichte gebeden die een zoon elf maanden dagelijks moet uitspreken na te komen. Alleen: hij besteedt deze kaddisj via internet uit. Jaren later verlaat hij zijn losbandig leven, wordt rabbi Sjoeli en sticht een gezin. Hij wil zijn 'zonde' herstellen en gaat in Jeruzalem op zoek naar degene die voor hem de kaddisj deed, maar komt dan voor een bijzondere verrassing te staan. De eerder voor de Pulitzer prijs genomineerde auteur Nathan Englander (1970) schreef een prachtige, uitstekend vertaalde, literaire roman vol humor en begrip voor de joodse gebruiken, waarin spanning en avontuur niet ontbreken. Prachtig taalgebruik, interessant onderwerp, heel specifiek qua joodse orthodoxie, gemengd met wereldse 'ondeugden'.

Wij rouwen, zodat u niet hoeft

Nathan Englander over de vraag of mensen hun leven kunnen veranderen.

Nathan Englander rekende in 'Verlost van vleselijke verlangens' (1999) af met zijn jeugdjaren in een orthodox-Joods gezin in Brooklyn. Later publiceerde hij 'Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben' (2012), waarin hij het Joodse perspectief verruimde naar thema's als de stichting van Israël en de Holocaust. Terwijl hij in deze verhalenbundels het Joodse leven ironisch verbeeldde, opende hij in zijn romans grotere panorama's. In 'Het ministerie voor Buitengewone Zaken' (2007) schreef hij schrijnend over de vermisten tijdens de militaire junta in Argentinië in 1976. En in 'Weerzien in het midden van de aarde' (2018) schetste hij de uitzichtloosheid van het Israëlisch-Palestijns vredesproces aan de hand van een comateuze generaal en zijn 'persoonlijke' politieke gevangene.

Voor zijn derde roman, 'Kaddisj.com', grijpt Englander nu terug naar de typisch Joodse paradoxen uit zijn verhalen. Larry, een Jood die - net als Englander zelf - het orth…Lire la suite

À propos de Nathan Englander

CC BY 3.0 - Image by Photo by Christopher Peterson

Nathan Englander est un écrivain américain né en 1970 à West Hempstead (Long Island), NY.

Biographie

Sa carrière littéraire débute en 1999 avec For the Relief of Unbearable Urges (1999), recueil de nouvelles publié en France chez Plon sous le titre Pour d'irrésistibles appétits (2000) également disponible en poche chez 10/18 (2004).

Il publie ensuite un roman The Ministry of Special Cases (2007), Le Ministères des affaires spéciales (Plon, 2008 et 10/18, 2010).

En 2012, il publie What we talk about when we talk about Anne Frank — Parlez-moi d'Anne Frank, Plon, 2013 —, adapte sa nouvelle Le Vingt-Septième Homme pour le théâtre (les représentations débutent à New York en novembre 2012). Il est par ailleurs traducteur, de l'hébreu : New American Haggadah (avec Jonathan Safran Foer et Sudde…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions