Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Drijfzand ; Schutkleur

Nella Larsen (auteur), Lisette Graswinckel (traducteur)
Amerika, jaren twintig. Twee korte romans over de rol die 'kleur' speelt in het leven van Amerikaanse vrouwen die één blanke en één zwarte ouder hebben.
Titre
Drijfzand ; Schutkleur
Auteur
Nella Larsen
Traducteur
Lisette Graswinckel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Quicksand ; Passing
Éditeur
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, © 2018
318 p.
ISBN
9789046822951 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Twee romans in één band. ‘Drijfzand’ gaat over de afro-Amerikaanse Helga Crane (ca. 25 jaar), dochter van een Deense moeder en jonggestorven West-Indische vader, die rond 1920 op zoek is naar sociale goedkeuring en steeds aanloopt tegen de rol die haar kleur speelt. Ze geeft haar baan als kostschoollerares op, verbreekt haar verloving en woont twee jaar in Denemarken bij familie. Terug in de VS vindt ze na een crisis het geloof en trouwt met een dominee, met wie ze naar het Zuiden verhuist, maar niet blijvend gelukkig is. In ‘Schutkleur’ zijn twee vriendinnen, Irene Redfield en Clare Kendry zó lichtgekleurd dat ze voor blank kunnen doorgaan. Irene koketteert met haar zwarte genen, Clare doet of ze blank is, trouwt met een blanke racist, wat leidt tot haar dood. De Amerikaanse auteur (1891-1963), kind van een Deense moeder en West-Indische vader, geldt in de VS als een belangrijke zwarte auteur, maar is in ons land onbekend. Ze schreef drie verhalenbundels en twee korte, semi-autobiogr…Lire la suite

Ze weigert om kleur te bekennen

Eerste vertaling van twee klassiekers van de Afro-Amerikaanse schrijver Nella Larsen: buitenbeentje en rebel.

Het verhullen van je raciale identiteit (Engels: passing) is een fenomeen dat laatst nog opdook in het werk van de (witte) Nell Zink. In 'Misplaatst' voerde ze een witte vrouw op die, als haar de grond te heet onder de voeten wordt, de identiteit van een overleden zwarte vrouw inpikt en met haar blonde dochtertje verder leeft als Afro-Amerikanen zonder dat dat ook maar bij iemand vragen oproept. Mij deed die roman in absurditeit, meer komisch dan kritisch, nog het meest denken aan Woody Allens pseudo-documentaire 'Zelig' over de pathologische, angstige conformist Zelig die zich zo graag aanpast aan zijn omgeving dat hij steeds de uiterlijke kenmerken overneemt van degene met wie hij spreekt.

Van een heel andere orde, niet speels maar urgent en pijnlijk realistisch, is 'passing' in het werk van de Afro-Amerikaanse auteur Nella Larsen. Een schrijver van wie ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord had, tot haar roman 'Passing' uit 1929…Lire la suite

À propos de Nella Larsen

Nellallitea "Nella" Larsen (née le 13 avril 1891 sous le nom de Nellie Walker à Chicago et morte le 30 mars 1964 à Brooklyn) aussi connue sous son nom de mariage Nella Imes, est une infirmière, bibliothécaire, une romancière et nouvelliste afro-américaine, figure littéraire du mouvement de la Renaissance de Harlem.

Biographie

Jeunesse et formation

Nella Larsen est la fille de Peter Walker, un cuisinier caribéen et de Mary Hanson Walker, une couturière danoise,,. Son père meurt d'un infarctus cardiaque et sa mère se remarie avec Peter Larsen.

Après ses études secondaires, à l'âge de 16 ans, en 1907, L…En lire plus sur Wikipedia