Als een 9-jarig jongetje in het zuiden van Italie͏̈ in een kuil een naakt geketend leeftijdgenootje ontdekt, breken verwarrende tijden voor hem aan.
Titre
Ik ben niet bang
Auteur
Niccolò Ammaniti
Traducteur
Els Van der Pluijm
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Io non ho paura
Éditeur
Amsterdam: Lebowski Publishers, [2017] | Autres éditions
206 p.
ISBN
9789048840144 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De roman vertelt de avonturen en de ontgoochelingen van een groep kinderen tijdens de uitzonderlijk hete zomer van 1978. In hun onschuld worden ze geconfronteerd met de slechtheid van de mensen en de meedogenloze hardheid van de wereld van de volwassenen.

Het verhaal speelt zich af in Acqua Traverse, een imaginair dorp ergens in Zuid-Italië. Het dorp bestaat uit een viertal huizen, rond een hoofdstraat gebouwd. De Zuid-Italiaanse mentaliteit vormt de achtergrond: de mensen zijn arm en hebben geen uitzicht op een beter bestaan. Werk is er niet. De eenvoudigste oplossing om geld te verdienen ligt in de ontvoering van een kind van een rijke Noord-Italiaanse industrieel. Het kind, Filippo, is geketend en opgesloten in een put van een barak, waar toch niemand komt. Filippo wordt bij toeval ontdekt door een ander kind, de negenjarige Michele Amitrano, zoon van de ontvoerder.

Het verhaal wordt verteld door de ogen van het kind. Michele maakt deel uit van een groep jongens die m…Lire la suite
Niccolò Ammaniti (Rome 1966) debuteerde in 1994 met de roman 'Branchie' (Kieuwen), in 1996 volgde een verhalenbundel 'Fango' (Modder) en in 1999 de roman 'Ti prendo e ti porto via.' (Ik haal je weg en ik neem je mee). Zijn werk krijgt veel waardering en werd meermalen bekroond. Het is vertaald in het Frans, Duits, Spaans, Grieks, Russisch en Pools. Plaats van handeling is Acque Traverse, een gehucht van enkele huizen in het diepe zuiden van Italië. Het vertelperspectief is dat van Michele, een jongen van negen uit een arm gezin dat hoopt ooit naar het noorden te kunnen verhuizen. Michele vindt tijdens het spelen bij een verlaten, vrijwel ingestort huis in een diepe kuil een jongen van zijn leeftijd, naakt, geketend, de mond met plakband afgeplakt. Hij lijkt eerst dood, maar blijkt dan tekenen van leven te geven. Michele houdt zijn vondst geheim, maar probeert te helpen met water en voedsel. Parallel aan deze gruwelijke realiteit lopen de fantasieën, dromen en angsten van Michele. Zijn…Lire la suite

À propos de Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (né le 25 septembre 1966 à Rome) est un écrivain italien et un réalisateur contemporain. Il est notamment le créateur et le réalisateur de la série télévisée Il miracolo.

Biographie

Étudiant en sciences biologiques, Niccolò Ammaniti abandonne ses études peu avant ses examens. La légende veut que les esquisses de sa thèse se soient transformées en Branchies, son premier roman (1994). Il est considéré par la critique comme le chef de file du mouvement cannibale, apparu dans les années 1990.

En 1995, il publie avec son père, Massimo, célèbre psychiatre, Nel nome del figlio, un essai sur les problèmes liés à l'adolescence. En 1996, on trouve deux publications : la nouvelle Seratina écrite avec Luisa Brancaccio et publiée dans l'anthologie Gioventù Cannibale mais aussi le recueil …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions