Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De oude man en de kat : een liefdesgeschiedenis

Nils Uddenberg (auteur), Ane Gustavsson (dessinateur), Elina van der Heijden (traducteur)
Als een kat zich weet in te dringen in het leven van de auteur verdiept deze zich in de relatie mens-dier.
Titre
De oude man en de kat : een liefdesgeschiedenis
Auteur
Nils Uddenberg 1938-
Dessinateur
Ane Gustavsson
Traducteur
Elina van der Heijden Wiveca Jongeneel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Gubbe och katt
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2016 | Autres éditions
173 p. : ill.
ISBN
9789460031083 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Cat power

Soms komt een literair onderwerp gewoon je huis binnengewandeld. Wanneer de Zweedse auteur Nils Uddenberg zich over een straatkat ontfermt, ontspint zich een mooi verhaal over een oudere man met een jonge poes.

Sinds een jaar heb ik een poes, een Bengaalse tijgerkat die we naar Beëlzebub hebben vernoemd en zich ook naar die naam gedraagt. Niets is veilig voor zijn sikkelvormige klauwen en als hij zich eenmaal in iets heeft vastgebeten – een schoenveter, een wc-rol – kun je slechts geduldig wachten tot hij zijn interesse verliest en zijn kaken zich ontspannen. Verder komt hij ons ’s nachts wekken door met zijn poot eindeloos op je hoofd te tikken en loopt hij dolgraag dwars over je manuscript, liefst terwijl je aan het schrijven bent. Welbeschouwd zijn wij eigendom van de kat geworden, makke huisslaven die hem op zijn wenken bedienen in de hoop beloond te worden met een spinsessie op schoot.

Weinig dieren hebben zo’n literaire status als katten. Nobelprijswinnaars als T.S. Eliot en Doris Lessing spendeerden er stapels papier aan, in het oeuvre van Haruki Murakami spelen ze vaak een hoofdrol en in het Nederlands taalgebied probeerden ond…Lire la suite

De kat die kwam om te blijven is kort samengevat de inhoud van deze prachtige liefdesgeschiedenis. Nadat de grijsbruin gevlekte Poes zich voor het raam meldde, op een echt Zweedse winterdag, weet zij zich in het leven van de auteur in te werken. Aanvankelijk tegen zijn zin verandert Poes het bestaan van de emeritus hoogleraar psychologie en dat van zijn vrouw. Zijn gevoelens verbazen hem en er groeit een zoektocht naar de verhouding tussen mens en dier. Hij gaat Poes ook menselijke gevoelens toeschrijven (antropomorf). Op subtiele, humoristische wijze weet de oude man zijn band met de indringer vorm te geven en het leven van Poes te doorgronden, over een periode van anderhalf jaar. De verfijnde illustraties van Ane Gustavsson, met zacht potlood getekend, ademen eenzelfde sfeer. Het kleine boek is een ode aan de kat. Voor poezenliefhebbers van alle leeftijden een must!