Livre
Néerlandais

Vast

Oliver Jeffers (auteur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Freds vlieger zit vast in een boom. Hij gooit er van alles naartoe om hem los te krijgen: eerst een schoen, maar later zelfs een orang-oetang en een stoomboot! Prentenboek met grappige kleurenillustraties en eenvoudige tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Spelen
Titre
Vast
Auteur
Oliver Jeffers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Stuck
Éditeur
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, © 2021 | Autres éditions
[36] p. : ill.
ISBN
9789026156472 (hardback)
Placing suggestion
Humor (ZIZO)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De vlieger van Finn komt vast te zitten in een boom. Hij gooit zijn schoen naar de vlieger om hem los te krijgen, maar ook zijn schoen blijft steken in de boom. Na de schoen volgen Mies de kat, een blik verf, een fiets en uiteindelijk zelfs een walvis. Alles komt vast te zitten in de boom, en de vlieger is nog steeds niet los. Erg geestig prentenboek dat een bekend stramien volgt: een onschuldige gebeurtenis ontwikkelt zich van kwaad tot erger. Het leuke aan het verhaal is dat de logica van een kind goed wordt volgehouden. Dit is bijvoorbeeld duidelijk als Finn er een ladder of een zaag bij haalt; het vervolg gaat in tegen de verwachtingen van de (volwassen) lezer. Ook wordt niet uitgelegd hoe Finn bijvoorbeeld aan een orang-oetang komt, maar dat doet er eigenlijk ook niet toe, het is gewoon zo. De droge vertelstem (‘een orang-oetang om de melkman los te krijgen, want die moest vast nog ergens heen’) en de ogenschijnlijk simpele en kinderlijke illustraties versterken de humor in het b…Lire la suite

Vast

Een oude bekende van Jeffers: in 2011 verscheen Vast ook al eens. De illustraties zijn dezelfde gebleven, maar de tekst is hier en daar aangepast. Ik heb de twee edities naast elkaar gelegd: de ene keer vond ik de tekst in het eerste boek beter, de andere keer was ik meer fan van de herwerkte versie. Maar dat dit een topprentenboek is, staat als een paal boven water.



Finns vlieger zit vast in een boom. Om hem er weer uit te krijgen gooit hij er allerlei voorwerpen heen, in de hoop dat die ervoor zullen zorgen dat de vlieger er terug uit valt. Niets is minder waar, want alles wat hij gooit (hoe gek, zwaar en groot ook) blijft in de kruin hangen. 



Wat gewoon en herkenbaar begint, mondt uit in een absurd en hilarisch verhaal, dat op zo’n manier geschreven is dat het lijkt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Jong en oud zullen genieten van de humor en van de “maar allé’s” .



De illustraties spreken voor zich en vu…Lire la suite

À propos de Oliver Jeffers

Oliver Jeffers, né en 1977 à Port Hedland (Australie), est un artiste britannique, originaire d'Irlande du Nord. Il est l'auteur et illustrateur de plusieurs ouvrages de littérature jeunesse.

Biographie

Oliver Jeffers est diplômé en communication visuelle de l'Université d'Ulster, en Irlande du Nord.

Il a obtenu plusieurs prix, et par deux fois l'Irish Children's Book des Irish Book Awards, en 2007 et 2012.

En 2017, il est lauréat du prestigieux Prix Fiction de la Foire internationale du livre jeunesse de Bologne, pour l'ouvrage A Child of Books (L'Enfant des livres) qu'il a réalisé avec Sam Winston.

Œuvre

Auteur et illustrateur