Persoonlijk relaas van de Zweedse auteur (1934- ) over hoe hij zijn moeilijke jeugd en zijn alcoholisme overwon.
Titre
Een ander leven
Auteur
Per Olov Enquist
Traducteur
Cora Polet
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Ett annat liv
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2009
489 p.
ISBN
9789041414168 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Meesterwerk van de internationaal bekende Zweedse schrijver (1934), volgens eigen zeggen een ‘non-fictieroman’ (geromantiseerde documentaire). Hij legt hierin getuigenis af van zijn jeugd, het gemis aan een vader en zijn alcoholisme. Hij past het zaterdags reinigingsritueel van zijn diepgelovige moeder toe: het opbiechten van zijn zonden. Die betreffen allereerst zijn vele mislukte pogingen om van zijn drankverslaving af te komen. Ontroerend en dramatisch bijvoorbeeld is de scène waarin de vertwijfelde Enquist de ontwenningskliniek ontvlucht, het aardeduister van de IJslandse vriesnacht in. Naast het afleggen van een getuigenis – volgens hem absolute voorwaarde voor het herwinnen van zelfrespect – is de Bildungs-reis een belangrijk thema, zijn groeiend schrijverschap en de verwijdering van zijn geboortedorp, de armoede, zijn moeder, haar godsdienstfanatisme en het fantoombeeld van zijn nooit gekende vader. Enquist, die schrijft in de derde persoon, is nergens belerend en geeft een pra…Lire la suite

À propos de Per Olov Enquist

Per Olov Enquist, qui signe souvent P.O. Enquist, né le 23 septembre 1934 à Hjoggböle (Suède) et mort le 25 avril 2020 à Vaxholm (Suède), est un écrivain, dramaturge, scénariste et journaliste suédois.

Biographie

Per Olov Enquist fait des études supérieures en histoire à l'université d'Uppsala. Entre 1965 et 1976, il travaille ensuite comme éditorialiste dans le milieu de la presse et comme animateur à la télévision. Au début des années 1970, il vit un an à Berlin dans le cadre d'un échange universitaire de l'association de la DAAD. Il est également professeur invité de l'université de Californie à Los Angeles en 1973. À partir de 1977, il se consacre entièrement à l'écriture.

Il a également écrit plusieurs pièces de t…En lire plus sur Wikipedia