Livre
Néerlandais

Het portret van Dorian Gray

Oscar Wilde (auteur), Else Hoog (traducteur)
Een jongeman behoudt een stralend jeugdig uiterlijk terwijl zijn portret steeds meer de sporen van zijn perverse leven gaat vertonen.
Titre
Het portret van Dorian Gray
Auteur
Oscar Wilde
Traducteur
Else Hoog
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The picture of Dorian Gray
Éditeur
Amsterdam: L.J. Veen Klassiek, 2019 | Autres éditions
255 p.
ISBN
9789020416138 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 35 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het portret van Dorian Gray is de enige roman die Oscar Wilde (1854-1900) -- aangespoord door het succes van zijn verhalen -- publiceerde. Hij doet daarin het -- autobiografisch geïnspireerde -- verhaal van een dandy die zijn ziel inruilt voor het levenslange behoud van zijn schoonheid. Zijn levensstijl is uitgesproken hedonistisch. De fysieke aftakeling die deze normaliter met zich mee zou brengen, manifesteert zich op een geschilderd portret van hem. Het drijft hem tot een soort waanzin. Hij vermoordt de schilder en wil ook het schilderij vernietigen, maar doodt daarbij zichzelf.

Het verhaal draait rond het aloude thema van goed en kwaad. De sfeer is tegelijk griezelig en precieus, de stijl zwierig en geraffineerd. Voor elke basiscollectie. [Jen de Groeve]
Dorian Gray verkoopt zijn ziel voor het behoud van zijn schoonheid, zoals die aanvankelijk op een geschilderd portret te zien is. Hij leidt een abject leven, maakt veel slachtoffers, maar zijn uiterlijk blijft onveranderd en de resultaten van zijn zondige leven vertonen zich uitsluitend op zijn portret. Ten slotte steekt hij in wanhoop de schilder dood en tracht het portret te vernielen, maar doodt daarbij zichzelf waarna het portret in de oude glorie herleeft. Een terecht beroemd verhaal dat spannend en geestig is, maar ook een informele synopsis geeft van het estheticisme van het fin-de-siècle.

À propos de Oscar Wilde

Oscar Wilde /ˈɒskə waɪld/, dont le nom complet est Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde, est un écrivain, romancier, dramaturge et poète irlandais né à Dublin le En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque