Livre
Néerlandais

Nachttrein naar Lissabon

Pascal Mercier (auteur), Gerda Meijerink (traducteur)
Een Zwitserse leraar raakt zo geboeid door de filosofische overpeinzingen van een Portugese arts dat hij naar Portugal afreist om meer over hem te weten te komen.
Titre
Nachttrein naar Lissabon
Auteur
Pascal Mercier
Traducteur
Gerda Meijerink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Nachtzug nach Lissabon
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2021 | Autres éditions
414 p.
Note
Verfilmd onder de titel 'Night train to Lisbon'
ISBN
9789028423800 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Nachttrein naar Lissabon is de derde roman van Pascal Mercier, pseudoniem van Peter Bieri, een Zwitser die als professor filosofie aan de universiteit van Berlijn werkt. Die professionele achtergrond is duidelijk aanwezig in Nachttrein naar Lissabon, een boek dat heel wat levensvragen aan de orde stelt.

Gregorius, een wat saaie maar alom gerespecteerde leraar klassieke talen, ontmoet op een dag een totaal ontredderde vrouw die een telefoonnummer op zijn hoofd schrijft en "Portugues" stamelt. Die vreemde ontmoeting betekent een omslag in Gregorius' leven. Midden in een les staat hij op, rent naar buiten en besluit Portugees te leren. In een antiquariaat krijgt hij een boekje met diepzinnige overpeinzingen in handen gestopt van ene Amadeu de Prado. Die schrijver begint Gregorius zo te intrigeren dat hij op stel en sprong de nachttrein naar Lissabon neemt en daar op zoek gaat naar wie Prado was. Op zijn speurtocht ontmoet hij diens jongere en oudere zus, een oud-leraar, zijn eers…Lire la suite
In deze diep-filosofische roman breekt een Zwitserse leraar radicaal met zijn leven. Door een toevallige ontmoeting op straat laat hij alles voor wat het is. Hij stuit op een boek over een overleden Portugese arts en raakt volledig in de ban van diens overrompelende en diepzinnige gedachten. Hij neemt de nachttrein naar Lissabon, spoort nabestaanden en vrienden van de auteur op en probeert diens leven te ontraadselen. Langzaam ontplooit zich een panorama, waarin het verzet tegen de dictator Salazar een grote rol speelt. De buitengewoon getalenteerde en zelfbewuste arts vraagt zich voortdurend af, wat waar en echt is en of het waard is ervoor te leven. Hierdoor wordt de Zwitserse leraar -en ook de lezer- geconfronteerd met de laatste levensvragen en met zichzelf. Al lezende ontkomt men er niet aan, antwoorden te willen krijgen of geven. Een adembenemende en magistrale roman, die dwingt tot zelfreflectie. De prachtige vertaling is een klein meesterwerk en draagt veel bij tot het leesge…Lire la suite

À propos de Pascal Mercier

Peter Bieri, né le 23 juin 1944 à Berne, de son nom de plume Pascal Mercier, est un philosophe et écrivain suisse de langue allemande.

Éléments biographiques

Titulaire de 1993 à 2007 de la chaire de philosophie des langues et de philosophie analytique de l'Université libre de Berlin, le grand public allemand le connaît surtout comme romancier.

Plusieurs de ses romans ont été traduits en français.

Bibliographie

Romans (sous le nom de plume de Pascal Mercier)