Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Heikje heks reist in de tijd

Patricia De Landtsheer (auteur), Marja Meijer (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Heikje heks reist met haar twee mensenvriendjes Melleke en Dieter naar het jaar 1596. Daar willen ze een heksenkind redden. Vanaf ca. 8 jaar.
Titre
Heikje heks reist in de tijd
Auteur
Patricia De Landtsheer
Dessinateur
Marja Meijer
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2005 | Autres éditions
153 p. : ill.
ISBN
9789044805000

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Tijdens een Halloweennacht neemt Heikje Heks haar mensenvriendjes Nelleke en Dieter mee naar het verleden. Zij gaan op zoek naar Betkin, de dochter van Tanne die in de 16e eeuw als heks verbrand is. De kinderen belanden midden in een crisissituatie. Door de schuld van de hoge heren dreigen de dijken van de stad Dendermonde te breken. Samen met Reinout, één van de vier heemskinderen, en dankzij Heikjes toverkunsten kunnen ze Betkin helpen.

Voor lezertjes die de vorige drie boeken over Heikje Heks niet kennen, blijven de verwijzingen in de nochtans lang uitgesponnen eerste hoofdstukken te vaag. Het is gissen naar de personages en hun eigenschappen. De inspiratie lijkt in dit vierde boek ook wat uitgeput. Heikje dient hier als opstap naar een stukje geschiedenis van Dendermonde, maar ze treedt met haar onuitputtelijke toverkunst op als een deus ex machina en zet zo de geschiedenis volledig naar haar hand. Dat maakt van het boek een flauw fantasieverhaal. De slappe spanningsdraad b…Lire la suite
In dit vierde, zelfstandig te lezen, boek over Heikje heks* reist Heikje met Melleke en Dieter naar het jaar 1596. De heren van Dendermonde vergeten, vanwege de terechtstelling van een vermeende heks, de sluizen in Aalst te laten sluiten. Met hulp van Reinout, een van de 'Heemskinderen', lukt het de drie vrienden om de vogelvrij verklaarde dochter van de heks te rehabiliteren. Ook voor het toverros Beiaard zal het kindheksje een oplossing zoeken om te voorkomen dat het paard volgens het beroemde middeleeuwse epos zal worden verdronken. Gemoedelijke, verhalende schrijfstijl. De lange samengestelde zinnen en de minder bekende uitdrukkingen en woorden als 'mispeuteren' en 'verhakkelen', bemoeilijken de leesbaarheid. De verhaallijn en de spanning worden gehinderd door onnodige detaillering. De gewassen pentekeningen verluchtigen het geheel. Op de omslag een gekleurde tekening van het ros Beiaard met op de rug ridder Reinout, Heikje en de twee mensenkinderen. Vanaf ca. 8 jaar.

Heikje Heks reist in de tijd

Op een Halloweenfeest luisteren Melleke en Dieter geboeid naar het verhaal over de heks Tanne en haar dochter Betkin. In 1596 werden ze gevangen genomen, niet zover van de plek waar de beide kinderen nu wonen. Tanne werd beschuldigd van hekserij en verbrand, Betkin werd vogelvrij verklaard. Niemand heeft na die dag nog iets van Betkin gehoord. Samen met Heikje heks besluiten Melleke en Dieter op zoek te gaan naar wat er met het meisje is gebeurd. Dankzij Heikjes toverkracht duiken ze terug in de tijd. In het Land van Dendermonde ontmoeten ze Reinout Aymon, de jongste zoon uit het geslacht van de Vier Heemskinderen en zijn Ros Beiaard. Nadat hij hen heeft verteld waar het meisje verblijft, trekken ze samen gezeten op zijn Ros naar Betkins schuilplaats. In dit vierde verhaal over Heikje heks verwerkt Patricia de Landtsheer een stuk van het verleden uit haar eigen streek, Dendermonde. Daardoor ontstaat een mengsel van fantasie en geschiedenis. Haar beschrijvingen en eenvoudige dialoge…Lire la suite

Suggestions