Livre
Néerlandais

Helden van het veld : het succesverhaal van de Belgische wereldkampioenen cyclocross 1966-2006

Patrick Cornillie (auteur), Patrieck Geldhof (auteur), Dries Vanysacker (auteur)

Helden van het veld : het succesverhaal van de Belgische wereldkampioenen cyclocross 1966-2006

Sujet
Veldrijden
Titre
Helden van het veld : het succesverhaal van de Belgische wereldkampioenen cyclocross 1966-2006
Auteur
Patrick Cornillie 1961- Patrieck Geldhof Dries Vanysacker
Langue
Néerlandais
Éditeur
Roeselare: Roularta, 2006
154 p. : ill.
ISBN
90-8679-002-X (paperback) 9789086790029 (paperback)
Placing suggestion
618.54 (SISO) Wielersporten ; Veldrijden (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Naar aanleiding van een tentoonstelling in het Wielermuseum in Roeselare over de rijke historiek van het Belgische veldrijden verscheen dit volledige overzicht van de laatste 40 jaar cyclocross verschenen: Helden van het veld: het succesverhaal van de Belgische wereldkampioenen cyclocross.

Patrick Cornillie, Patrieck Geldhof en Dries Vanysacker hebben reeds hun sporen verdiend op journalistiek en (sport)historisch vlak en dat staat garant voor een interessant en informatief lees- en kijkboek.

De eerste twee hoofdstukken van het boek behandelen de prehistorie van de fiets en het ontstaan van het veldrijden als een specifieke legeraangelegenheid. De bakermat van het cyclocrossen als wedstrijd moet in de eerste plaats in Frankrijk worden gezocht. Voor wat de kampioenschapswedstrijden betreft (in Frankrijk vanaf 1902), werd overigens aanvankelijk steeds weer teruggekeerd naar hetzelfde parcours in de buurt van Parijs. In België werd een zelfde weg bewandeld als in Frankrijk:…Lire la suite
Naar aanleiding van een tentoonstelling in het Wielermuseum (Roeselare) over de rijke geschiedenis van het Belgische veldrijden verschijnt dit overzicht van de laatste 40 jaar cyclocross in België (1966 bracht met Erik De Vlaeminck de eerste Belgische wereldkampioen). Het is geschreven door drie ervaren wielerjournalisten. De eerste twee hoofdstukken behandelen het ontstaan van het veldrijden (in Frankrijk) en de wereldkampioenschappen die in België werden georganiseerd. Daarna volgen 18 portretten van Vlaamse wereldkampioenen bij de profs, beloftes en juniores. Ongenaakbaar bovenaan staat Erik De Vlaeminck (7 proftitels), verder komen aan bod o.a. Robert Vermeire, Roland Liboton, huidige rivalen Sven Nijs en Bart Wellens, en aanstormende talenten Kevin Pauwels en Niels Albert. De auteurs bieden telkens een goed gestoffeerd en vlot lezend verhaal, met nog stukjes interview, een palmaresfiche en vele, grote en kleine zwart-witfoto's. Met bibliografie, zonder register.

Suggestions