Livre
Néerlandais

De kriebeltrui

Patrick Heuchemer (auteur), Nancy Kers (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Olifantje Koen is niet blij met de zelfgebreide trui van oma. Prentenboek met kleurrijke illustraties in diverse technieken en materialen en met een tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Kleding, Wol
Titre
De kriebeltrui / Patrick Heuchemer ; [ill.] Nancy Kers
Auteur
Patrick Heuchemer
Dessinateur
Nancy Kers
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
9789020962802 (hardback)
Placing suggestion
Kleding (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Koen heeft van zijn oma een zelfgebreide trui gekregen. Koen is blij met zijn cadeau. Maar de trui kriebelt. De trui jeukt. Bovendien is de trui rood en groen en dat vindt Koen niet mooi. En de trui is veel te groot! Koen blijft met opzet met zijn trui haperen aan een tak. Hij bindt het losse draadje vast aan een struik en begint heel hard te lopen. De trui wordt alsmaar kleiner... Dit zeer herkenbare verhaal zal zowel ouders als kleuters doen gniffelen. Wie kent niet het vervelende gevoel van een jeukend kledingstuk! Koen voelt zich wel een beetje schuldig tegenover zijn oma die de trui voor hem maakte en hij is bang dat zijn moeder kwaad zal zijn. Maar zijn moeder is helemaal niet boos, integendeel: ze stelt voor om samen een nieuwe trui te gaan kopen.

De tekst staat op rijm, al is dit niet overal even consequent en ritmisch. Soms slingert de tekst zich speels door de illustraties, in grote en kleine, dikke en dunne letters. De illustraties zijn een leuke verzameling knip- en…Lire la suite
Olifantje Koen krijgt van zijn oma een zelfgebreide streepjestrui. Maar hij houdt niet van rood en groen, de trui is te groot en jeukt bovendien. Als hij een los draadje aan een struik bindt en wegrent, wordt de trui steeds korter. Koen heeft spijt, maar zijn moeder is gelukkig niet boos. Prentenboek dat opvalt door de originele, kunstzinnige vormgeving en illustraties. Elke kleurrijke spread is een schilderijtje op zich waar veel op te zien valt. De korte tekst op rijm vormt, door verschillende lettergroottes, kleuren en de verdeling over de pagina's, een naadloos geheel met de illustraties waarvoor verschillende technieken (o.a. collage en stempelen) en materialen (krijt, potlood, waterverf, foto's enz.) zijn gebruikt. Voorlezen aan en bekijken met kinderen vanaf ca. 4 jaar.

De kriebeltrui

Hoevelen onder ons hebben het niet meegemaakt? Oma, mama of een ander familielid breit vol goede bedoelingen een trui, die dan ontzettend blijkt te kriebelen. Zo ook olifantje Koen in dit origineel uitgevoerde prentenboek. Koens oma heeft een rood-groene trui gebreid, maar die kriebelt zo. Koen bedenkt diverse manieren om van de trui verlost te geraken en dat lukt hem ook. Berouw komt na de zonde, want Koen bedenkt dat oma dit toch wel speciaal voor hem had gemaakt en nu is de trui helemaal stuk. Maar ach, mama vindt hem toch haar hartendief en dus gaan ze samen een nieuwe trui kopen. Dat einde vind ik zwaar afbreuk doen aan een voor de rest ontzettend knap prentenboek. Bovendien is de logica ook zoek. Op de tekeningen is duidelijk te zien dat Koen zonder trui terug thuiskomt en toch spreekt moeder over het weggooien van dat jeukende loeder. Enerzijds krijg je dus de boodschap mee dat het eigenlijk niet netjes is om een gekregen cadeau stuk te maken, anderzijds vertelt men even vrolij…Lire la suite