Livre
Néerlandais
Titre
In tegenstroom / Patrick Lateur ; sam. en inl. Jooris van Hulle
Auteur
Patrick Lateur
Compilateur
Jooris Van Hulle
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Leuven: P, 2015
185 p.
ISBN
9789491455629 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 30 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Patrick Lateur (1949), classicus, geprezen om zijn 'Ilias'-vertaling, en om zijn eigen klassiek-christelijke gedichten, debuteerde laat, in 1991 met de bundel 'Catacomben'. Daarna volgden nog zeven bundels, waaruit voor dit overzicht een keuze is gemaakt door Jooris van Hulle, die een verhelderend voorwoord schreef. Hij stelt de in Nederland als dichter weinig bekende Lateur op één lijn met Anton van Wilderode en Ida Gerhardt, die beiden zowel het klassieke als het christelijke culturele erfgoed ten volle in hun poëzie verwerken. Bij Lateur gaat het zowel inhoudelijk als verstechnisch nogal gladjes toe (vergelijk dat eens met de stugge en plastische Gerhardt!), maar hij kan zonder twijfel soepel dichten en op zijn eruditie valt niets af te dingen. 'De arend Ares slaat zijn vleugels uit, / legt lange schaduwen van grauw over / het waterland dat ruikt naar lood en kruit. / De duif gaat schuilen in het bange lover. // Want Troje moest nog vele namen dragen, / de Xanthos vloeit in Marne e…Lire la suite

À propos de Patrick Lateur

Patrick Lateur est un philologue classique, traducteur et poète belge d'expression néerlandaise né le 27 décembre 1949 à Beveren-Leie, près de Waregem.

Fin 2004, il succède à Hubert van Herreweghen à la Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Il publie en 2010 une traduction néerlandaise de l'Iliade en pentamètre iambique pour laquelle lui est décerné en mars 2013 le Prix de la communauté flamande de traduction littéraire.

Bibliographie

Poésie

  • 1991 - Catacomben
  • 1994 - De speelman van Assisi
  • 1997 - Zeven vrouwen
  • 1998 - Rome & Assisi
  • 2001 - Ravenna
  • 2005 - Kruisweg in de stad…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque