Livre
Néerlandais

Het mes dat niet wijkt

Patrick Ness (auteur), Ineke Lenting (traducteur)
Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
In Prentissdorp wonen alleen mannen. Er heerst een voortdurende herrie omdat ze gedachten kunnen horen. Op de drempel van jongen naar man ontmoet Todd plots Viola, een meisje wiens gedachten hij niet kan horen. Hij beseft dat Prentissdorp een angstwekkend geheim herbergt en wil het dorp ontvluchten.
Titre
Het mes dat niet wijkt
Auteur
Patrick Ness
Traducteur
Ineke Lenting
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The knife of never letting go
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2013 | Autres éditions
479 p.
ISBN
9789048818679 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De vergelijking met 'De Hongerspelen' is snel gemaakt. Beide zijn science fiction trilogieën die een uniek gegeven injecteren in een spannend verhaal rondom een opgroeiende jongere. Maar al in het eerste deel van deze 'Chaos trilogie'*, stijgt het boek ver uit boven z’n soortgenoot. Todd (bijna 13, ik-figuur) woont op een planeet waar iedereen elkaars gedachten kan horen. Hij is de laatste jongen die nog man moet worden in zijn dorp, waar verder alleen maar mannen wonen. Als hij het meisje Viola in het moeras tegenkomt, zet dit een reeks gebeurtenissen in werking die Todds hele leven en dat op de planeet op z’n kop zet. Op de vlucht voor het leger moet hij samen met Viola achter de gruwelijke waarheid zien te komen. Gruwelijk is dit boek af en toe zeker. Er zitten een aantal heftige scènes in. Niet alleen bloederige, maar vooral ook psychologische. De worsteling van een jongen die man gaat worden, is indringend onder woorden gebracht. En het verhaal is van begin tot einde geloofwaardi…Lire la suite

Het mes dat niet wijkt

Op “nieuwe wereld” is het leven van de kolonisten hard. De oorspronkelijke bewoners, ook wel Spakkels genoemd, zijn in een oorlog bijna allemaal omgebracht. Er zijn geen moderne middelen en ze zijn afgesloten van de planeet waar ze vandaan komen. Bovendien zijn de gedachten van alle mannen voor iedereen hoorbaar en ook dieren denken hardop. Dat levert een continu allesoverheersend geluid op waaraan niemand kan ontsnappen. Er is geen enkele vorm van privacy. Maar toch zijn er heel veel geheimen.
Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentisstown. Een maand voordat hij op zijn dertiende verjaardag een man zal worden, hoort hij voor het eerst stilte. Hij slaat op de vlucht en ontmoet Viola. Zij is de enige overlevende van een verkennersschip dat naar nieuwe wereld werd gestuurd. Langzaam maar zeker ontdekt Todd de vreselijke waarheid over Prentisstown, over wat er met de vrouwen van het dorp gebeurde en hoe je er man wordt. Burgemeester Prentiss jaagt het tweetal achterna en vormt op…Lire la suite

À propos de Patrick Ness

Patrick Ness, né le 17 octobre 1971 à Fort Belvoir en Virginie, est un romancier anglo-américain, spécialisé en science-fiction et littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Patrick Ness fait des études de littérature anglaise aux États-Unis. Il part pour l'Angleterre et s'établit à Londres en 1999.

Il écrit des textes pour la radio, et des critiques littéraires pour The Guardian. Il a enseigné l'écriture créative à l'Université Oxford.

Il a pris la nationalité anglaise. Il a contracté une union civile avec son compagnon en 2004.

Œuvres

Série : Le Chaos en marche

  1. La Voix…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions