Livre
Néerlandais

De kleine kapitein

Paul Biegel (auteur), Carl Hollander (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Een reis met een schip, dat gemaakt is van een potkachel, een badkuip, een stoelpoot en een fietsketting moet wel avontuurlijk zijn. De kleine kapitein, Dikkie Druif, Marinka en Bange Toontje beleven dan ook de meest onwaarschijnlijke dingen. Vanaf ca. 9 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Contenu
De kleine kapitein
De kleine kapitein in het land van waan en wijs
De kleine kapitein en de schat van schrik en vreeze
Contient
Titre
De kleine kapitein
Auteur
Paul Biegel
Dessinateur
Carl Hollander
Langue
Néerlandais
Éditeur
Haarlem: Gottmer, © 2020 | Autres éditions
381 p. : ill.
ISBN
9789025773731 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 46 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De kleine kapitein is voor mij een van de grote voorleesklassiekers. Ik heb de verhalen uit de drie boeken met zijn avonturen avond na avond voorgelezen aan mijn kinderen toen ze vijf en zeven waren. Ze konden er niet genoeg van krijgen en ze zijn ze nog niet vergeten. Het eerste deel kreeg in 1972 een Gouden Griffel. De uitgave die hier voorligt, is de veertiende druk.

Toen het boek bekroond werd, kreeg het van Kees Fens een vernietigende kritiek. Hij vond het slecht gecomponeerd, de figuren noemde hij 'stereotypen van zichzelf' die reageren als 'knippatronen van verhaalfiguren.' Deze kritiek roept eens te meer de vraag op of er voor kinderboeken geen andere criteria gehanteerd moeten worden of juister gesteld of de literaire criteria voor kinderboeken niet anders ingevuld moeten worden. Voor dit boek vind ik in elk geval van wel.

Let wel, vanuit zijn 'volwassen' literaire criteria had Fens gelijk: de kleine kapitein lijkt op een pop, hij evolueert niet en over …Lire la suite
Bundeling van de drie ook afzonderlijk verschenen boeken rondom de kleine kapitein, met de sfeervolle oorspronkelijke illustraties van Carl Hollander, zowel in zwart-wit als paginagroot in kleur. De kleine kapitein gaat met zijn vrienden op zijn wonderlijke schip de Nooitlek (gebouwd van een potkachel, een badkuip en nog veel meer) op reis en beleeft bijzondere avonturen. Woeste zeeën worden bevaren, eilanden ontdekt, vermiste zeelieden gezocht en de schat van de overleden heer van Schrik en Vreze wordt naar zijn zes zonen en een dochter gebracht. Op een zeer fantasievolle, vaak sprookjesachtige en humoristische wijze weet de auteur met vaart drie spannende verhalen te vertellen, waarin de vriendschap tussen de kleine kapitein, Marinka, dikke Druif en bange Toontje centraal staat. De boeken, waarvan het eerste in 1972 een Gouden Griffel kreeg, sluiten goed op elkaar aan. Ondanks dat we vijftig jaar verder zijn (in 2020 werd de kleine kapitein vijftig jaar), komen de verhalen geheel ni…Lire la suite

À propos de Paul Biegel

Paul Biegel (25 mars 1925, Bussum – 21 octobre 2006, Laren) est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Paul Biegel naît à Bussum en 1925. Son père, Hermann Biegel, d'origine allemande, tenait un commerce de matériaux de construction. Avec sa femme Madeleine Povel-Guillot, ils ont neuf enfants, six filles et trois garçons, dont Paul est le plus jeune. Il lit peu dans son enfance, préférant jouer dehors. Ses livres préférés sont les contes de Grimm et les romans de Jules Verne. Après le primaire à Bussum, il passe son examen à Amsterdam en 1945.

Sa première histoire, De ontevreden kabouter (Le gnome malheureux), écrite quand il a 14 ans, paraît dans le journal De Tijd. Il veut d'abord être pianiste, mais il trouve qu'il…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque