De tuinen van Dorr

Paul Biegel (auteur), Charlotte Dematons (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Wanneer een prinses en een tuinmansjongen verliefd op elkaar worden, verandert een heks hem in een bloem. Om de betovering te breken, moet de prinses vele gevaren doorstaan. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar; zelf lezen vanaf ca. 11 jaar.
Sujet
Liefde
Titre
De tuinen van Dorr
Auteur
Paul Biegel
Dessinateur
Charlotte Dematons
Langue
Néerlandais
Éditeur
Haarlem: Gottmer, © 2021 | Autres éditions
181 p. : ill.
ISBN
9789025773878 (hardback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Prinses Mijnewel en tuinmansjongen Jouweniet zijn onafscheidelijk van elkaar. De heks Sirdis verandert de jongen in een bloem en daarmee begint de ellende. Mijnewel moet het zaadje van de bloem op een bepaalde plaats planten om de betovering te verbreken. Die plaats blijkt de spookstad Dorr te zijn. Dit uit 1969 stammende verhaal van vele malen bekroonde auteur zit prima in elkaar. In een spannend en meeslepend avontuur, geregeld onderbroken door tussenvertellingen waarin de voorgeschiedenis uit de doeken wordt gedaan, wordt de lezer, zonder dat hij of zij uit het verhaal kan stappen, naar de grote ontknoping gevoerd. Deze herziene druk bij een andere uitgever heeft een iets groter formaat, maar wel de kleurenillustraties van Charlotte Dematons. Op het omslag een illustratie van Mijnewel in een donker bos, die de spookachtige sfeer goed weergeeft. Een sprookje van allure! Vanaf ca. 10 jaar.

De tuinen van Dorr

Dit is nog eens een heerlijk, echt verhaal. Het gaat over een onmogelijke liefde tussen een prinses en een tuinman. En over hoe ze gedwarsboomd worden door een heks, die niet alleen de koning betoverd heeft maar ook een hele stad met al zijn inwoners deed verstenen. Zo werd Dorrodisia de stad Dorr. De prinses en de tuinman hebben toepasselijke namen, respectievelijk Mijnewel en Jouweniet. Maar Jouweniet is door de heks betoverd in een bloem. Sindsdien loopt de prinses de wereld rond om een geschikte groeiplaats voor haar tuinman te vinden. Elk jaar maakt de bloem één zaadje, dat de prinses heel de winter lang in een zilveren doosje om haar hals draagt. Bij haar zoektocht wordt ze gevolgd door de speelman, die ook verliefd op haar is, en die haar beschermt. Na vele omzwervingen weet de prinses dat haar tuinman alleen weer mens wordt als hij geplant wordt in de tuinen van Dorr. Maar om in Dorr te geraken moet ze met een akelige dwerg over een zwart water. In ruil voor een zoen wil hi…Lire la suite

À propos de Paul Biegel

Paul Biegel (25 mars 1925, Bussum – 21 octobre 2006, Laren) est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Paul Biegel naît à Bussum en 1925. Son père, Hermann Biegel, d'origine allemande, tenait un commerce de matériaux de construction. Avec sa femme Madeleine Povel-Guillot, ils ont neuf enfants, six filles et trois garçons, dont Paul est le plus jeune. Il lit peu dans son enfance, préférant jouer dehors. Ses livres préférés sont les contes de Grimm et les romans de Jules Verne. Après le primaire à Bussum, il passe son examen à Amsterdam en 1945.

Sa première histoire, De ontevreden kabouter (Le gnome malheureux), écrite quand il a 14 ans, paraît dans le journal De Tijd. Il veut d'abord être…En lire plus sur Wikipedia