Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Ik wou dat ik anders was

Paul Biegel (auteur), Sandra Klaassen (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Anders kan niet zo goed leren. Misschien kan de Grote Tovenaar hem helpen. Maar dan moet hij eerst naar de wereld van de insecten en die moeilijke tafel van zeven leren. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar; zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Anders zijn
Titre
Ik wou dat ik anders was
Auteur
Paul Biegel
Dessinateur
Sandra Klaassen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, [2008] | Autres éditions
159 p. : ill.
ISBN
9789047750086

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 32 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Na Paul Biegels overlijden in 2006 is de belangstelling voor zijn werk niet weggeëbd. Integendeel. In 2007 is met De kleine kapitein De Biegel Bibliotheek van start gegaan. Het plan is twintig titels te laten verschijnen in luxe-uitgaven, een project van uitgeverij Holland (de huisuitgever van Biegel) en uitgeverij Lemniscaat. Zijn 84e geboortedag (25 maart 2009), toch geen speciale mijlpaal, werd aangegrepen om zijn werk, en met name Nachtverhaal in de schijnwerpers te zetten.

In dit artikel zal ik aan de hand van Nachtverhaal en twee andere literaire verhalen, De tuinen van Dorr en Anderland, een licht werpen op enkele aspecten die het werk van Biegel kenmerken. Paul Biegel demonstreert in Nachtverhaal dat hij een meesterverteller en taalvirtuoos is. Voor de eerste uitgave van dit boek (Holland, 1992) verzorgde Lidia Postma de illustraties, voor de heruitgave Charlotte Dematons."...maar ziet, lieve, de zon komt op, …Lire la suite
Anders, een onooglijk, onhandig jongetje, wil veranderen. Pas als hij de tafel van zeven kent, wil de Grote Tovenaar hem helpen. In het insectenrijk leert hij die, gedreven door moed, angst, doorzettingsvermogen en slimheid en bijgestaan door Veertje. 'Gegroeid' keert hij in het normale leven terug. De gunsten van de Tovenaar wendt hij aan om zijn vriendinnetje te redden. Prachtig verhaal vol symboliek, waarin de maatschappij en de mens als individu onder de loep worden genomen. Jammer dat de dieren die Anders ontmoet aanvankelijk bijna allemaal een negatieve, kwaadaardige houding ten toon spreiden. In tegenstelling tot het jongetje veranderen zij ook niet wezenlijk in de barre, spannende strijd om het bestaan. De zwart-witillustraties zijn vaak eng, maar net als in het verhaal wordt alles anders als Anders verschijnt. Vriendelijke, zachtgekleurde omslagtekening. Deel uit de serie 'De Biegel bibliotheek'. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Ik wou dat ik anders was

In 2007 startte de Biegel Bibliotheek: een serie uitgaven van de hoogtepunten van het werk van Paul Biegel, die een jaar eerder op 82- jarige leeftijd stierf. Biegel, oorspronkelijk journalist, was een veelschrijver: eens hij de smaak van de jeugdboeken te pakken had, bedacht hij maar liefst zo’n vijftigtal verhalen! 'Ik wou dat ik anders was' is er één van. Het vertelt het verhaal van Anders, een klein dik jongetje met een brilletje op, waarvan één glas wazig was gemaakt omdat er iets aan zijn ogen mankeerde. Ook struikelde hij vaak over zijn eigen voeten en leren kon hij helemáál niet. Geen wonder dus dat dat kleine jongetje anders wilde zijn. Hij wilde het zo graag, dat iedereen hem al Anders was beginnen noemen. Op een dag waagt Anders zich aan een bezoek aan Vrouw Buul. Naar het schijnt kan zij toveren ... Het is het begin van een heuse odyssee waarin Anders onze wereld leert kennen als een ukkepukje niet groter dan een mier. Je kan je voorstellen dat de uitdagingen waarvoor h…Lire la suite

À propos de Paul Biegel

Paul Biegel (25 mars 1925, Bussum – 21 octobre 2006, Laren) est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Paul Biegel naît à Bussum en 1925. Son père, Hermann Biegel, d'origine allemande, tenait un commerce de matériaux de construction. Avec sa femme Madeleine Povel-Guillot, ils ont neuf enfants, six filles et trois garçons, dont Paul est le plus jeune. Il lit peu dans son enfance, préférant jouer dehors. Ses livres préférés sont les contes de Grimm et les romans de Jules Verne. Après le primaire à Bussum, il passe son examen à Amsterdam en 1945.

Sa première histoire, De ontevreden kabouter (Le gnome malheureux), écrite quand il a 14 ans, paraît dans le journal De Tijd. Il veut d'abord être pianiste, mais il trouve qu'il…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions