Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Kallinos van Messene

Paul Kustermans (auteur)

Kallinos van Messene

Public cible:
12-14 ans et plus
Als de inwoners van Messene winnen van de Spartanen tijdens de spelen op de Olympos, zint een van de Spartanen op wraak. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Kallinos van Messene
Auteur
Paul Kustermans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Averbode: Averbode, 2002
173 p.
ISBN
90-317-1907-2

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Kallinos van Messene is kreupel. In het oude Griekenland werd dat gezien als een straf van de goden. Maar toch blinkt Kallinos uit in speerwerpen. En als de oefenmeester Hippomachos hem uitkiest om deel te nemen aan de Olympische spelen is Kallinos de gelukkigste jongen op de wereld. Hij is vastbesloten om te winnen. En liefst verslaat hij daarbij zijn Spartaanse tegenstander, Antanax. De Spartanen zijn immers verantwoordelijk voor zijn vaders ongeluk waardoor de trotse wapensmid Theon vanaf zijn middel verlamd is. Kallinos verslaat Antanax en mag zich voortaan Kallinos de Olympiër noemen. Maar Antanax zint op wraak. En als Antanax Kallinos' mooie tweelingzus Kassandra ziet, bedenkt hij een wreed plan. Hij laat Kassandra verliefd op hem worden, waarop Kassandra samen met hem Messene ontvlucht. Vanaf dan loopt alles fout voor Kallinos. In de veldslag met Sparta raakt hij gewond aan zijn schouder waardoor hij zijn carrière als atleet kan vergeten. Hij besluit Kassandra, op wie hij zelf …Lire la suite
Deze in het oude Griekenland spelende jeugdroman bestaat uit drie delen. Het eerste deel verhaalt de sportieve strijd op de Olympos tussen Kallinos van Messene en Antanax uit Sparta. Kallinos wint het speerwerpen, ondanks een handicap. In het tweede deel neem Antanax wraak door de tweelingzus van Kallinos, Kassandra, uit Messene weg te voeren naar Sparta. In het derde deel gaat Kallinos terug naar Sparta om zijn geliefde zus terug te halen. Zij blijkt veel te hebben meegemaakt. Op de vlucht naar Messene achterhaalt Antanax hen. In een gevecht overlijdt Antanax, net voor Kassandra overlijdt aan de beet van een slang. Het boek komt langzaam op gang, maar wordt naar het einde toe steeds spannender. Hoewel het toeval een grote rol speelt en het geloof in de goden een sturende kracht blijkt, eindigt het boek triest. Al lezende ontstaat een goed beeld van de levenswijze in de Griekse oudheid. Vanaf ca. 13 jaar.