Livre
Néerlandais

Reptielen en amfibieën

Paul Snoek (auteur), Dirk de Geest (postface)
Sujet
Grotesken
Titre
Reptielen en amfibieën
Auteur
Paul Snoek
Postface
Dirk de Geest
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Houtekiet, 2001 | Autres éditions
78 p.
ISBN
90-5240-614-6 (hardback) 9789052406145 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Achttien korte verhalen, uiteenlopend van een pagina tot maximaal negen, zijn samengevoegd en heruitgegeven in deze bundel uit oorspronkelijk 1957, nu met een nawoord door Dirk de Geest over de Vlaamse auteur (1933-1981) en zijn tijd eraan toegevoegd. Deze roept de vraag op of het hier gaat om een 'klassiek' boekwerk. Dat lijkt wat te veel eer. Maar interessant is het wel. De kerk en de clerus moeten het ontgelden. In 'Kannonnenapostolaat' bijvoorbeeld het relaas van een man die kanonnen maakt voor de kerk. In 'De mooie weduwe en het emerauden water' gaat een weduwe onder het graf van haar man naakt zwemmen met een aantal geestelijken. In 'De burgemeester en de Sioux' verkleedt de gemeenteraad zich als indianen. En 'La danseuse presque nue' bevat een minutieuze beschrijving van een striptease. De verhalen barsten van de metaforen, die niet alle (meer) even evident zijn voor de (nederlandse) lezer van bijna vijftig jaar na dato. Desondanks een aardig boekje voor naast het nachtkastje o…Lire la suite

À propos de Paul Snoek

Paul Snoek, pseudonyme d'Edmond André Coralie Schietekat, né à Saint-Nicolas le 17 décembre 1933 et mort à Tielt le 19 octobre 1981, est un poète et peintre belge d'expression néerlandaise.

Au petit séminaire Saint-Joseph de Saint-Nicolas, il a eu Anton van Wilderode pour professeur.

Bibliographie

Poésie

  • 1954 : Archipel
  • 1955 : Noodbrug
  • 1956 : Tussen vel en vlees
  • 1956 : Aardrijkskunde
  • 1957 : Ik rook een vredespijp
  • 1959 : De heilige gedichten
  • 1960 : Hercules
  • 1961 : Richelieu
  • 1963 : Renaissance
  • 1963 : Nostradamus
  • 1964 : …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions